Logga in

Så funkar det - motor

Skärmflyg med motor

Sedan några är är det lagligt att flyga skärm med motor på ryggen. Det förekom tidigare också, men då i en lagens gråzon.

Själva flygningen går till på samma sätt som i friflyg (d.v.s. utan motor) men flygningen har lite olika karaktär. Med motor vill man helst att det blåser inget alls eller bara lite. Dels blir det ofta stökigare i luften om det blåser och kanske är termiskt, och dels går det väldigt långsamt framåt i motvind.

Allt OK !
Stilla vårkväll och blå himmel. Kan det bli bättre ?
En motorskärm flyger ungefär så snabbt som en EU-moppe 35-50 km/tim så även några meter per sekund i motvind märks. Motorflyg är alltså bäst stilla sommarkvällar när man kan puttra runt på några hundra meters höjd och njuta av utsikten.

Skärmen för motorflyg kan vara samma som för friflyg, men man måste ligga inom viktsgränsen. Och eftersom man kanske väger 25- 35 kilo mer med motorn så kan det vara svårt att kombinera en friflyg- och motorskärm. Vissa skärmar är godkända för två olika viktsklasser för att kunna användas med och utan motor. Det kommer fram fler- och fler rena motorskärmar som oftast är snabbare.

Motor, skyddsbur, bensintank, sele och nödskärm är integrerade och hopsatta permanent (buren kan delas för transport). Motorn är för det mesta en tvåtaktare på 15-25 hkr, men fyrtaktare och t.o.m. elmotorer kommer så smått. Tyvärr så för man en del oväsen, och tystare motorer vore välkommet.

Om det blåser så mycket att man kan göra en bakåtstart, alltså dra upp skärmen och hålla den kvar i luften när man har näsan mot skärmen, är starten mycket enkel. När allt ser bra ut vänder man sej om, gasar på och är i luften efter några snabba steg. Om det blåser mindre så är starten lite svårare eftersom man inte har riktigt samma koll på skärmen när man springer framåt. Och blåser det inget alls får man räkna med 10 -15 meters språngmarsch med 30 kilo motor som ryter som en skock lejon bakom sej. Kan vara lite knepigt.

Väl i luften kan man dra av gasen när man är på lämplig höjd och flygningen är mycket odramatisk. Även landningen går till på vanligt sätt, men man får passa på att bromsa i rätt ögonblick eftersom man flyger och sjunker snabbare.

Hoppsan, skärmen över huvudet.
Hoppsan, skärmen över huvudet. Landningen gick bra i alla fall.
Hårda landningar vill man helst undvika med motorn som extra tyngd.
En liten vagn med tre eller fyra hjul är bekvämt.

Hjulstart
Ingen tyngd för ryggen

Licens

För att flyga motorskärm måste man ha en särskild licens. Den finns i tre nivåer; Student PM, PM1 och PM2 (PM står för ParaMotor). Man går en grundkurs som omfattar teori och ett antal flygningar för en instruktör. Om man inte flugit skärm först börjar man med en grundkurs i skärmflygning, ungefär samma som för friflyg.

Vad kostar det?

Grundkursen brukar ligga runt 5-6 000 kr, c.a. det dubbla om du inte flugit alls förut. Instruktörerna brukar kunna hyra ut utrustning om du inte vill skaffa egen från början. En ny motor med bur, sele och nödskärm ca 30- 50 000. Skärmen tillkommer. Det finns en hel del begagnat, men rådgör med en instruktör innan du skaffar grejor, för det förekommer en hel del på marknaden som inte är så bra. Det har hänt ganska mycket med tekniken på senare år. Eftersom utrustning bör vara individuellt anpassad till vikt, kroppsstorlek m.m. bör du räkna med att försöka skaffa egen utrustning ganska snart efter kursen.

Intresserad ?

Tveka inte att kontakta klubben så berättar vi mer.