Logga in

Anslagstavla

Motorister, flyg i kväll 29/8

Ser ut att bli fint väder i kväll.
Häng på motorn å kom å flyg
Ses vid 6-snåret på fältet

Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Fin vinschdag

Idag, 4 augusti, var det premiär för mej att köra nygamla vinschen. Och jag måste säga att den blivit fantastiskt bra.

Det var termiskt och kyttigt och periodvis rätt skarp vind. Men vinschautomatiken klarade det med glans. Man hade aldrig hunnit parera rycken i linan men den mauella gasen som var tidigare. För att undvika linbrott hade man då fått dra betydligt mindre med lägre releasehöjd.

Och några (råkade?) faktiskt hitta termik och var uppe och nosade på TMA-taket.

22 drag blev det. Bäst i år ?

Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Motorskärmsflygare!

Hej i skärmflygklubben,

Jag har fått styrelsens uppdrag att pejla motorskärmsläget i klubben (jag gillar inte den där eländiga benämningen paramotor. Det heter enligt föreskrifterna motorskärm).

Några medlemmar flyger aktivt, en del har grejor men utan att flyga och en del är på väg in.

Jag vill gärna få lite info om detta. Hur aktiveras de aktiva och hjälper vi nya. Känner ni ytterligare piloter i trakten som håller på ? Vet ni nån´ som är intresserad av att börja som behöver pushning (obs svengelska)

Ska vi ordna gemensam aktivitet ? Flyger du ? Vad har du för grejor ? Licens ?

Så maila gärna läget till mej eller till alla.

Själv flyger jag med och utan hjul (mest med, springa i nollvind du vet) och skrapar ihop tid så jag blir PM2. 20 timmar till så är det klart.

Johan Bagge

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Norrköpings skärmflygklubb goes Kåseberga!

Svesse dök upp hos mej strax efter 06.00 och efter ett par felkörningar och telefonsamtal kunde vi snart rulla iväg mot Kåseberga.

Väl framme och stressade för att inte missa några potentiella flyg, vilket snart visade sej onödigt, kunde vi lämpa av våra prylar i stugan vi hyrt.

Stugan låg belägen precis nedanför hanget med endast en (mödosam) backe att streta sej uppför. De som inte hade nödskärmen monterad hade ett lättare resa!

Torsdagen bjöd på ett par svängar på hanget för undertecknad innan första bombningen var ett faktum. Inte så mycket mer flygande denna dag förutom i skolbacken som de flesta hade kul i. En del fick hanga riktigt mycket här under resan.

Fredagen tyckte någon i gruppen var en bra dag för årets första bad! Empiriska tester visar att det krävs en del jobb för att torka utrustningen om man vill ha med sej den i vattnet!

Som tur är finns det bara två typer av skärmflygare, de som har vattenlandat och de som kommer att vattenlanda! Eller ska man kanske säga, vi som har gjort det och ni som kommer att göra det :-)

Lördagen bjöd på dramatik när vädret under en kort period på morgonkvisten visade sej vara flygbart. Alla fick flyga och det märktes direkt på humöret hos deltagarna.

Söndagen, ja vad ska man säga. Vi åkte hem.

För att summera resan så fick vi flyga men de flesta hade velat haft mer! Alla fick trots allt flyga, Mannerlöf och Ström fick sina hangbehörigheter och vi åt och drack gott!

2013-05-09 13.52.28.jpg
Modellflyg var roligt att kika på
2013-05-09 13.52.51.jpg
2013-05-09 16.51.33.jpg
Det var inte bara kaffe som dracks!
2013-05-10 20.33.43.jpg
Niclas Ström kvällshangar
2013-05-11 14.49.39.jpg
Ibland blir Jerry trött
2013-05-10 16.38.20.jpg
Mannerlöf in action
Av Okänd . :: Artikel ändrad 2016-01-28

Årsmötet 10 mars

Den 10 mars kl 14 på "Sports" i Söderköping

Vi möts kl 14. Vid 15 ca serveras mat. Klubben ger ett matbidrag på 100 kr till alla närvarande medlemmar.

Har du bilder, film m.m. att visa så plocka med.

Och så behöver vi några bilder till nya gatuprataren. Behöver inte vara i full storlek (50 x 70 cm) men motiven ska vara lämpliga att visa för presumtiva intressenter. Valda bilder premieras med någon form av belöning.

Och naturligtvis ska du plocka med frågor och ideer om verksamheten. Mötena brukar inte vara så formella, utan mer inriktade på det vi håller på med.

Om du har någon bekant, skärmflygintresserad, så är han/hon välkommen att hänga med.

Johan Bagge
Kassör

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Kortrapport från Danmark!

[Uppdaterat med bild 2013-02-07 //Webmaster]

Hej på er!

Nu är samtliga deltagare hemma i gott skick från Toftum Bjerge!

svesse_danmark.jpg
Svesse redo, Jimmy högt och Markus lågt.

Avresa från Sverige på torsdagen, ankomst sen torsdagkväll till Toftum. Väderprognosen såg dyster ut inför fredagen men vissa förhoppningar fanns.

Rumsdelning avhandlades och jag själv och Svesse lyckades knipa en ohyggligt högljudd våningssäng. Faktiskt så illa att man vaknade av att man vände sej i sömnen. Då väckte man även sin rumskamrat och antagligen de övriga i rummen bredvid.

Fredagen blev mestadels åka och titta på de närliggande hang som fanns för olika vindriktningar. Ett av dem var terraserat och särskilt spännande. Dimma och regn och felaktiga vindriktningar gjorde att fredagen försvann helt.

Lördag blev en kanondag. Vi åt frukost och begav oss 200 meter bort från huset bort till det lokala hanget. Dagen började med nerflyg för de flesta. Man blir varm och go av att gå uppför hangen i alla fall. Därefter kom vinden igång och de flesta av oss fick chansen att hanga tills vi frös i första omgången. Efter det dog vinden ut och vi tog lunch!

Efter lunch kom vinden igång igen och vi fick en runda på hanget igen och slutligen några nerflyg.

Söndagen bjöd på dåligt väder igen och vi packade ihop för tidig avfärd istället.

Summa sumarum blev resan lyckad. De flesta fick mersmak och chans att bättra på sitt flygtrim tidigt på säsongen!

Dåligt med bilder från min sida men Jonas tog lite kort i alla fall!

mvh Jimmy

Av Okänd . :: Artikel ändrad 2017-08-31

SSFF instruktörseminarie - resumee

Finns att läsa på sidan Medlem (kräver inloggning).

Av Markus B. :: Artikel ändrad 2012-11-27

Medlemskväll

Hej!

Norrköpings skärmflygklubb bjuder in till klubbkväll på Black Lion med mat och dryck:
Vi träffas vid Black Lion kl 18.30 tisdag den 4:e december. Vi får lära oss mer om olika whiskeysorter och därefter äter vi gemensam middag.

Whiskyprovning

Detta är kursen där vi provar och pratar om dom olika regionerna som finns i scottland och som framställer single malt. Den första delen är teoretiskt där er proffsige whiskyprovare förklarar framställningen av whisky och regionernas inverkan och varför dom påverkar whiskyn. I den andra delen så smakar så smakar vi på 5 st sorter från dom 5 regionerna Highland, Lowland, Speyside, Islay och Cambeltown. Provningen tar ca 1,5 timme.

Meny

Meny hittar du under http://www.blacklion.se/mat/

Observera att vi behöver bli minst 8 personer för att provningen ska bli av. Blir vi färre nöjer vi oss med middag! Whiskeyprovningen kostar 350:- / person vilket vi själva står för!

Anmälan senast 26/11 till:
Jimmy
jimjo825gmail.com
076-1415228

Av Okänd . :: Artikel ändrad 2017-08-31

Kallelse årsmöte FK SPINN

Eftersom vi alla i skärmflygklubben även är medlemmar i FK SPINN så är vi välkomna till årsmöte enligt nedan.
Vårt eget årsmöte kommer att bli i januari/februari

FK SPINN
Tid: torsdagen den 6 december 19:00 på Himmelstalundsgymnasiet

Skolområdet är stort och vi ska inte vara i själva skolhuset. Djurhuset ligger på Vattenverksvägen. Gratis parkeringar finns. Kör således inte ner till mässhallarna och Stadium Arena utan tag höger vid T-korset när du kommer fram till det höga nätet som omringar skolområdet. Där till höger ser du en byggnad med texten ”Himmelstalundsgymnasiet” på gaveln. Det är djurhuset.

Samling utanför 1900. Kommer du senare v.g. ring Roland på 070-5289777.

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Klubbresa Spanien - resume

För andra året i rad åkte klubben till Spanien för att flyga. Här är en lite resume.

P9240803.JPG
Starten på Padul.
P9240767.JPG
Olle över utfall.
Padul_start
Starten på Padul. Tog man fart med (stackars) bilarna kom man upp direkt på starten :) Lite stenigt är det allt i dessa trakter.
Padul_Jonas
Jonas startar på Padul.
Padul_flyger
Jonas flyger! Padul.
P9240782.JPG
Johan startar från Padul.
P9240794.JPG
Jerry ovanför Padul.
P9240814.JPG
Per och Bert kollar loggen. Padul.
P9280859.JPG
Vi som var med (förutom jag själv som tog fotot).

Totalt 9 medlemmar var med på resan däribland Thomas som fungerade som instruktör och guide. De flesta av oss flög från Arlanda och anlände till Malaga under lördag kväll. Dessvärre saknades Bert skärm. Så efter att ha anmält detta till SAS blev nästa steg att ta oss till Motril. Thomas mötte oss på flygplatsen och efter en bra stund kunde vi också få ut en hyrbil. Lite strul där också eftersom Antonio råkat boka fel vecka. Ingen större fara skedd dock eftersom vi också hade två andra bilar med ganska gott om utrymme.

Så, slutligen närmade vi oss Motril. Tack och lov med Thomas som guide för annars hade vi spenderat ett par timmar till innan vi hittat fram till vårt boende. Vänster vid fabriken, höger bakom hörnet, raktfram förbi växthuset och lilla hunden, höger vid skylten upp genom tunneln osv osv. Phu.

På en sluttning låg vårt boende bestående av flera etage med olika lägenheter, poler, små tärdgårdar och uteplatser. Lite udda men klart trivsamt ställe. Gemensam frukost i ett större rum. Värden verkade van vid skandinaver eftersom dom fyllt halva kylskåpet med små Yoplait-youghurt - något som dom själva förmodligen äter högst en av per gång. Det går dock åt lite fler om man ska få ihop en tallrik :)

Flygningen då? Efter att ha rekat landningar, en ordinarie på stranden och två alternativlandningar, blev första starten Loma del Gato. Dit tog man sig på små slingriga och ibland branta (på riktigt alltså) vägar. Hyffsat fin bergsstart. Nollvind gav dock lite extra krydda åt starterna.

Nästa flyg gjorde på La Herradura. Ett kusthang med riktigt bra lyft. Flera fick riktigt långa flyg här. Och landningsöl? Ja naturligtvis!

Under måndagen åkte vi till Padul. Ett ställe exklusivt för ParapenteTropical:s gäster. Inte så högt men väldigt fint ställe. Efter en stund kom termiken igång och det gick att ta sig en bra bit upp. Trevligt flygställe.

Nästa anhalt och boende var Alfacar som ligger lite längre in i landet. Därifrån åkte vi till Cenes. Fint ställe med lite högre fallhöjd och stor start. Här fick flera uppleva rejäl termik. Fram på dagen blev termiken väl stark och efter att alla landat provade vi åter Padul men tyvärr var inte vinden den rätta.

Under onsdagen började vädret bli lynnigt. Endast Johan tog på sig winddummy-tröjan och gjorde resans enda start från Alfacar. Skärmprassel gjorde att vi andra packade reverserade uppackningen av skärmarna.

Efterföljande dagar var det dock regn och rusk för hela slanten. Efter 2 månader av total torka tyckte vädergudarna det vore lämpligt att släppa ut sisådär halva årsnederbörden på kort tid. Tydligen flöt bilar omkring i närliggande byar/städer. Tid för lite alternativa aktiviter alltås. Besök i Alhambra. Också besök i gigantisk grotta i Nerja. Och inte minst gott om tid för teori för de som valde att komma vidare bland licensgrader.

Så nu är man sugen på ytterligare klubbresor!

Av Markus B. :: Artikel ändrad 2012-10-10

Lyckad vinschpremiär

I söndags (20 maj) var det en stor dag i klubben för den ombyggda vinschen provades med höjdflyg.

Och allt tycks fungera nästan bättre än vi vågat hoppas.

I likhet med järnvägsbrokonstruktörer i USA som får stå under bron när första tåget far över så var det Markus som var premiärförsökskanin. Nåja, chefsutprovare Jerry hade gjort ett ytterst noggrant och seriöst program som omfattat flera dagars mätande och dragande av bilar, mopeder och markbundna piloter så det första höjdflyget var inte så nervpirrande.

Principen är alltså att motorn går med konstant varv och hydraulpumpen och ventilen ser till att draget i linan är precis jämt. Minsta variation i lindraget får pumpen att snurra fortare eller långsammare för att jämna ut draget.

Resultatet ger vinschningar som är mycket jämna och behagliga och minierar risken för linbrott. Rimligen är det även skonsammare för linan.

Vädret i söndags eftermiddag var perfekt med några meters vind i banan. Det var lite kyttigt en bit upp och man såg tydligt hur pumpen hela tiden jobbade så att trumman ändrade hastighet för att parera varierande drag. Tidigare fick vinschoperatören göra det med handgasen, men det är omöjlig att hinna med.

Flera medlemmar har gjort ett strålande jobb med ombyggnaden, men kärntruppen har bestått av Lasse och Jerry som har lagt ner massor av timmar på ombyggnaden, Nicklas M som har tillverkat tank, adapter, och andra metalltillbehör med jättefint och proffsigt resultat. Och Markus som har gjort hyudraulberäkningarna och skaffat pump, ventil m.m.

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Hemsidan - lite statistik

Eftersom jag är Webmaster för klubbens hemsida händer det någon gång emellanåt att jag tittar på besöksstatistik för vår webplats. Vissa saker är faktiskt lite intressant.

Lite tillbakablick. Jag tror att klubben haft en hemsida sedan år 2000. Mycket har hänt sedan dess. Från början kundes saker bara läggas helt manuellt genom att ladda upp filer till en ftp-server. Några år senare tror jag första databasbaserade varianten kom. Ytterligare några år senare utvecklades det vidare och numera kan alla medlemmar göra inlägg om dom vill. (Mer eller mindre enkelt i alla fall ;-)

Men till vilken nytta är vår hemsida? Faktiskt verkar den vara hyffsat välbesökt. Nu är det inte helt lätt att tolka den statistik som kan fås. Men man kan i all fall få en uppfattning. Och man kan se trender.

monthly_usage.png
Besöksstatistik 2011-2012. Alla stalpar är genomsnitt per dag. Många av träffarna är sannolikt sökrobotar och andra ovidkommande besök. Men även om 20% av besöken är "riktiga" så är det inte så tokigt ändå.

Till exempel brukar de mest välbesökta månaderna vara mars, april och maj. Samma period som de flesta svenska piloter går ur ide alltså. Antagligen är det också en hel del ickepiloter som läser, vilket ju är extra glädjande. Många besök har nämligen "Så funkar det" sidorna om friflyg och motorflyg samt länksidan. Sidan Aktuellt, som detta inlägg ju skrivs på, är nog mest välbesökt vilket väl hänger ihop med att den också uppdateras oftast.

Hur som haver. Vår hemsida används. Därför är det förståss bra om den innehåller bra och uppdaterad information. Hittar du något knasigt så eposta gärna Webmaster så försöker jag fixa det. Innehåll är lätt att korrigera, funktioner tar lite längre tid.

Blev lite förvånad över hur välbesökt sidorna om friflyg och motorflyg verkar vara så kanske lämpligt se hur gammal info som ligger där. Hade nästan glömt att dom sidorna fanns.

Flyg högt och långt, vi ses i luften!

Mvh
Webmaster Markus

Ps.

  1. För er som undrar över hur mycket man egentligen ser. Statistiken som kan fås fram är 100% anonym. Det är omöjligt att härleda till någon person.
  2. Ett fåtal besökare använder Internet Explorer 6 eller 7. Ett tips till er - prova att uppdatera till verision 8 eller 9. De tidigare varianterna åsamkar härdsmälta hos Webmaster vid design av hemsidan ;-)

Ds.

Av Markus B. :: Artikel ändrad 2012-05-09

Vi har byggt om vår vinsch

Under senvintern och början av våren har vi byggt om vinschen. Den är kompletterad med en hydraulpump och vi kan med hjälp av denna få ett konstant drag i linan oavsett turbulens och störningar i luften. Vi räknar med att komma högre, att dragen blir "mjukare" och att vi får mindre slitage på vinschen, linan och övrig utrustning. Vinschen kommer även att bli lättare för vinschoperatörerna att handha. M.a.o. en ännu säkrare vinsch. Verkstadskörningarna är genomförda med mycket goda resultat. Kvar att göra är att prova ett antal drag med full lina. Vi kommer att köra med olika laster och använda en bil som får simulera skärm. Så fort fältet torkat och det är körbart med bil sätter vi igång. Under förutsättning att vi får bra torkväder kommer vi att kunna bogsera skärmar inom ett par veckor. Idag (28/4) är fältet vattensjukt.

Kika på bilder i Bildgalleriet.

Av Jerry P. :: Artikel ändrad 2012-04-28

Skärmflygresa Malaga 22-29 sept 2012

SAS Arlanda-Malaga

Ut 2012-09-22 15.30-19.45
Hem 2012-09-29 12.15-16.30

Pris 1.1916 kr inkl skatter m.m. (Om det priset ändras ju närmare man kommer vet jag inte)

Inkl:
Handbagage 8 kg
Incheckat ett kolli a 23 kg bredd längd höjd max 158 cm

Jag har inte mätt min säck och vet inte om det går att pressa in i ovanstående (våra säckar är ju tämligen runda)
Förra året vägde min 19,9 kg (med Ryan får man ta med 20 kg)Beror förstår på skärm, sele o tillbehör.

Om man inte klarar kraven finns två alternativ som jag ser:
Ett kolli á 23 kg men ökat mått till 159-200 cm. Kostar 450 kr enkel resa
eller
Ett extra kolli a 23 kg mått max 158 cm Kostar 300 kr enkel resa
Kanske kan vi dela på extra bagge och lägga kängor och hjälmar där. Brukar ju väga en del och ta plats.

Se länken
SAS Extra bagage

Varje deltagare ansvarar för egen transport till/från Malaga, men om ni väljer andra alternativ kan det vara problem att ta sej till Motril.
Jag garanterar inte att jag uppfattat rätt med bagaget. Kolla själv.

F.ö. har jag idag talat med Thomas Morsing. Han tycker det ska bli kul.

Jag har även mailat Antonio som har bokat oss den veckan. Antalet kommer jag att meddela senare. Det är inte kritiskt för honom. Jag tror han har 20 sängplatser för gäster. Par som vill ha eget rum är inget problem. Fast pris 330 EUR inkl säng, frukost, lunchpaket, transportbilar (exkl bränsle)och tillgång till hans arrenderade flygställen.

Tillkommer: Ev extra bagage enl ovan, bränlse till trpbilar, trp t.o.f Arlanda, mat o dryck utöver frukost o lunch, suovenirer och presenter till hemmavarande.

Ytterligare flera medlemmar och supportrar är välkomna

V.g. ev. önskemål om uppgradering av licens

Ser fram mot en trevlig resa med mycket flyg.

Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Resa till Spanien är bestämd 22-29 sept

Nu är det bestämt att vi i klubbens regi kommer att göra en skämflygresa även i år.

Arlanda-Malaga, SAS Ut lörd 22 sept hem lörd 29 sept. Målet är Spaniens sydostkust med Malaga som destination och sedan transport till Motril 10 mil därifrån.

Var och en bokar och betalar sin egen biljett, men det är praktiskt att vi åker med samma förbindelse eftersom det underlättar transport till/från Malaga-Motril.

Instruktör är Thomas Morsing, som har stor lokalkännedom och ger möjlighet att licensuppgradera. Där finns chans att flyga både hang, berg och termik.

Vi bor hos Antonio som har skärmflygfirman Parapente Tropical. Det kostar 330 EUR per person o vecka. Då ingår Boende, frukost, lunchpaket, hyrbilar (exkl bränsle) och tillgång till några flygställen som han arrenderar och bara är öppna för hans gäster. Han säljer och skolar motortrike, så att ta en sådan (tandem) tur går säkert bra.

Se mer på Parapente Tropical.

Vi hoppas även du vill hänga på. Antonio har plats för ett 20-tal gäster.

Medföljande icke-piloter är mycket välkomna

Preliminär kostnadsberäkning är:
Resa 2800 (räkna med sportutrustningstillägg) Boende m.m. 330 EUR, bränsle till trpbilar, ersättning Thomas, resa Arlanda, Mat utöver frukost o lunch.

Eventuellt får deltagarna betala ett förskott (1 000 kr) för del i gemensamma kostnader om man får förhinder.

Frågor, anmälningar m.m. meddelas mej
Johan Bagge
johan at bagge punkt se

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Paramotorträff i Stockholm

Nedanstående inkom till webmaster;

Under Kristiflygare helgen (torsdag - lördag) 17-19 maj kör jag och Pelle Linnstrand en paramotorutbildning för piloter med friflygslicens och minst 20 timmar. Det blir en snabb kurs till reducerat pris (2500:- utan motor och 3200:- med) där du som elev måste läsa in teorin med vårt material före kursen.

På lördag och söndag arrangerar vi en liten paramotortävling där ALLA KAN STÄLLA UPP. Det blir en slalomtävling och tävlingen kommer att föregås av en kort tävlingsutbildning som ingår i startavgiften på 100:-

Detta paramotor camp kommer att vara beläget i Rickeby mellan Grillby och Enköping ca 8 mil (?) från Stockholm City. Det finns både boendemöjligheter i vandrarhemmet för 250:-/natt eller på fältet i tält för 50:-/tält. Du kan också låsa in din paramotor i ett förråd under natten.

I den mån det finns tid över så kommer vi givetvis att flyga så mycket det går och vi har t.o.m. en vinsch på plats under helgen för att tillgodose termikflygarnas behov!

Alla paramotorpiloter, friflygspiloter, nyfikna, utställare, instruktörer och annat löst folk är VARMT VÄLKOMNA till en kul flyghelg! För bokning av boende, kurs och/eller tävlingen, v.g. ring Anders Eriksson på tel: 070-758 44 00.

Med vänlig hälsning,

Anders Eriksson
Phone: 46 (0) 70 - 758 44 00
Or; 46 (0) 735 - 39 44 00
Skype: Backyard.Sweden
Läs mer om Backyard på / Read more about Backyard on www.skarmflyg.se

Backyard Sweden
Anarisvägen 231
83172 Östersund
SWEDEN

Besöksadress/Visiting address:
Optands Flygfält, Östersund
VAT no: SE630129121401
EORI no: SE6301291214
Bankgiro; 5824-3205

Backyard Sweden is a paragliding school/shop/tandem company which organizes courses all over Sweden. Backyard Sweden are Swedish representatives for NOVA, SOL, ITV, Airfer, Karpofly, MicroAvionics. Backyard Sweden is developing Kharma paramotors.

Av Markus B. :: Artikel ändrad 2012-03-29

Vår vinsch - det pågår saker del 2

Det är full aktivitet för att konvertera vår vinsch. Alla delar är tillverkade och håller nu på att monteras.

DSC00768.JPG
Pumpen när den provmonterades på reservväxellådan. En specialadapter har tillverkats för att fästa pumpen på växellådan och koppla pumpen till differentialen. Kanske den trixigaste biten att få till.
P1090017 liten.jpg
Tanken där den kommer att sitta mellan motorns vattenkylare och torpedväggen.
olle o lasse monterar pump.jpg
Olle och Lasse passar in pumpen. Inte en millimeter till övers :-)
nästan hela installationen.jpg
Två slangar kommer gå till/från pumpen; en sugslang och en tryckslang. Här en provmontage. Fint!

Efter lite pyssel passar nu pumpen på växellådan. Tanken är ihopsvetsad med alla nödvändiga anslutningar för hydrauliken också på plats. Det återstår att göra fästhål, måla och skruva fast den.

Två sektioner av tre på styrventilen har tagits bort så det bara blir en spak och den kommer att placeras på durken lite till höger om operatören.

Hydraulslangar ska införskaffas liksom en skvätt olja. Härefter blir det dags för uppstart för att se att allt fungerar som tänkt. Hydrauliken ska då ställas och kalibreras med dragvåg.

Kanske kan vi starta upp mackapären inom ett par veckor. Fungerar allt som det ska har vi sedan säsongen framför oss. Men tills dess, får vi hålla tummarna för att det sista kommer på plats och att det hela fungerar!

Av Markus B. :: Artikel ändrad 2012-03-27

Det pågår saker...

Staxt innan årsmötet (något litet sammandrag därifrån kommer nog här framöver) var vi några stycken som tittade på hur vi kommer vidare med att uppgradera vinchen. Jag tänkte skriva några rader om detta.

Idag består vinchen av en SAAB 900 motor med automatväxellåda. Vinschtrumman sitter på vänstra drivaxeln (istället för ett hjul) och differentialen är ihopsvetsad för att hålla emot höger "hjul" och få lagom varvtal.

komplett_pump.jpg
Detaljer för pumpmontage. Adapter används för att fästa pumpen i växellådan.

Så vad är problemet? Jo, eftersom SAAB motorn är (relativt) kraftig innebär det att när man använder gasen så styr man hastigheten på wiren snarare än kraften i den. Om det kommer en vindby när man vinschar upp, måste alltså operatören vara väldigt snabb att reagera om draget ska bli jämnt. Det gör det också väldigt svårt att använda den startmetod vi vill vid lite vind eftersom man lätt springer över wiren om operatören inte gasar. Eller får man en raketstart om det gasas för mycket.

Därför är syftet med uppgraderingen är att förbättra vinschen så att den kan hålla ett jämnt drag automatiskt.

En liten projektgrupp bestående av mig själv, Lasse, Jerry, Olle, Johan och Niclas har bildats och byggandet har tagit full fart. Uppgraderingen kommer att bestå i att vinchen blir hydraulisk. Till det kommer vi att i huvudsak att använda en hydraulisk pump, en ventil som kan bromsa pumpen och en hydraultank. Vinschtrumman sitter kvar där den sitter. Pumpen fästs på den högra drivaxeln. Den ihopsvetsade differentialen byts mot en osvetsad dito. Genom att bromsa pumpen lagom mycket, vilket ventilen ser till, kommer dragkraften att kunna regleras steglöst och vara oberoende av både SAAB-motorns och trummans varvtal.

ventil.jpg
Ungefär så här ser styrventilen ut. Man drar i en spak för att reglera dragkraften i linan.

Just nu pågår arbete med att tillverka en hydraultank. En adapter för att fästa pumpen med har tagits fram och skall provmonteras. Niclas briljerar med tillverkning av detaljer och Lasse, Jerry och Olle provmonterar på vinschen. Själv försöker jag fixa fram hydrauldelar och bidra med dimensionering av systemet. Ombyggnaden kommer att förberedas så mycket som möjligt innan konvertering sker. Och skulle något inte fungera ska vi kunna backa ett steg och använda vinschen som den ser ut idag.

Kul att så många engagerar sig - det är det som kännetecknar en bra klubb!

Mvh Markus

Av Markus B. :: Artikel ändrad 2012-02-08

Klubbresa

Under årens lopp har ganska många av klubbens medlemmar varit på flygresor med olika arrangörer och resmål.

Det brukar vara trevliga utflykter, och speciellt kul om det är en klubbresa.

Jag har åtagit mej att hålla i sådan planering och frågar nu om ditt intresse.

Räkna med ca en veckas resa inom Europa. Vi letar efter mål där alla nivåer kan flyga och att en svensk instruktör är tillgänglig. Om du behöver uppgradera licens går det förmodligen bra. Resemål där någon medlem varit förut är ett plus.

Om vi sköter allt i egen regi blir det lite billigare. Väl så trevligt men kanske inte lika proffsigt som om man köper ett färdigt paket från en etablerad skärmflygresearrangör. T.ex. får du själv boka flyg.

Kostnaden varierar naturligtvis, men de kommersiella arrangörerna brukar ta ca 10 000 kr för en vecka inkl allt utom mat. Så det kan ge hint om kostnaden. Om någon anhörig, icke pilot, vill åka med så brukar det gå bra (med de risker det innebär, t.ex. alltför mycket fokus på skärmflyg).

Vädergaranti ger ingen.

Det brukar skickas ganska mycker mail när man informerar om vad som händer, och för att inte besvära alla medlemmer kommer jag att göra en mailinglista med alla som vill veta vad som händer (inte bara om du verkligen ska åka). Tiden pinnar på och det gäller att ha framförhållning p.g.a. bokning, semestrar, flyg o.s.v. Så vi får inte dröja för länge att komma till skott.

Så vänligen meddela mej:

Mvh
Johan Bagge

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2012-02-05

Licenser 2012 - uppdaterat!

Nytt 2012-02-05 - medlemsavgift fastställd

Vid vårt årsmöte 5 feb fastställdes oförändrad lokal medlemsavgift (exkl försäkring) till 850 kr. Där ingår medlemsavgift NSFK, FK SPINN och fältavgift.

Så nu blir hela avgiften att betala för 2012:

BAS 1850 kr
MEDI 2280 kr
MAXI 2780 kr

Plusgiro 416 01 23-8

Skicka samtidigt mail till johan at bagge.se eftersom meddelanden ibland försvinner.
Läs även det tidigare meddelandet om licenser 2012

Johan Bagge
Kassör NSFK


Tidigare meddelande om Licenser 2012 nedan

Licensförnyelsen fungerar som förra året, fast man kan faktiskt numera själv ändra kontaktupgifter. Bra, tidigare måste det göras av kansliet.

Avgifterna som ska betalas är dels lokala, dels förbundsavgift/försäkring.

Eftersom vårt årsmöte, där medlemsavgiften beslutas, inte varit än så är lokala avgiften inte fastställd. För 2011 var den 850 kr, och den kommer förmodligen att hamna ungefär där även i år.

Förbundsavgiften/försäkring är oförändrad och beror på vald försäkringsnivå:
BAS 1000 kr
MEDI 1430 kr (brukar väljas av de flesta)
MAXI 1930 kr

Vad de olika alternativen innebär kan du läsa på förbundets sida. Klicka på gula kortet i vänstra kanten.

Där kan du även läsa hur förnyelsen går till och vad som krävs i antal flyg och (ev.) tid beroende på nivå.

Den förnyelseblankett som du ska hämta på förbundssidan och fylla i ska du behålla själv. I vår klubb gör vi inte så att du ska skicka in den till kassören. Ansökan och flygtider som du registrerar sker på ditt eget ansvar.
Kassören bara verifierar att du är medlem.

Om du inte räknar med att flyga förrän till våren kan du vänta med att ansöka och betala till efter vårt årsmöte.
Om du däremot siktar på att flyga direkt efter årsskiftet (t.ex. åka på resa) så ska du ansöka om förnyelse nu.
Du måste även betala försäkringsavgiften för att den skall gälla. Lokala avgiften kan du vänta med tills efter årsmötet.

När du registrerat flygtid (och fyllt i blanketten) ska du maila till kassören johan@bagge.se så verifierar jag ditt medlemsskap hos förbundet.

Johan Bagge
Kassör NSFK

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Vinschavgifterna

Jag har fått en fråga om vinschavgifterna, och återpublicerar ett gammalt inlägg. Så här är det beslutat

Mvh
Johan Bagge Kassör Norrköpings Skärmflygklubb

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Fin flyglördag

I lördags var det höstens bästa väder (hittills) Svag, jämn vind mitt i banan och varmt.

Både en hel del vinschning och motor blev det.

Och innan morgondimman lättat och daggen gått ur gräset hann vi byta pressen på vinschtältet. Och fika.

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Ingen flygning söndag 2/10

På grund av förändrade vädervillkor blir det ingen vinschning i morgon (sön 2/10). Det ser ut att bli ökad vind i helt fel vindriktning.

Av Okänd . :: Artikel ändrad 2011-10-01

Fältjobb på lördag

På lördag vid 10 ses vi på fältet för att byta presenning på tältet och lite andra småfix. Om vädret tillåter och det finns bemanning kan det även bli flyg.

Vi ses

Johan Bagge

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2011-09-29

Bidrag godkänt

Inom styrelsen har vi en hög infofrekvens om klubbangelägenheter, men vi har diskuterat att det oftast inte är saker som kommer till allas känndeom. Vilket kanske ger "vanliga" medlemmar anledning att tro att det inte händer något.

Men nu har vi i alla fall en positiv nyhet som gäller alla.
Vi har fått 2 500 kr i bidrag till reklamflaggor. Meningen är att vi ska sätta upp dom vid vägen när vi är på fältet eller vid marknander och andra PR-aktiviter.

Vi hade även ansökt om radioapparater och andra grejor att användas i skolverksamhet. Förbundet var positiv till detta, men vi ska precicera lite mer och återkomma.

Johan Bagge
Kassör

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Vinschning lördag 10/9

Se kalender

Av Jerry P. :: Artikel ändrad 2011-09-08

Backglidningspremiär 26/8 2011

Vi testade backglidning i "Albogabacken" idag. Trots sned och lite för svag vind blev det några korta skutt.

Olle 1
Olle tränar start
Olle 2
Ingen svindlande höjd men ändå.....
Olle 3
Av Jerry P. :: Artikel ändrad 2011-08-26

Vinschning lördag 13/8 inställd

Student- och vinschkursen är nu avslutad med resultatet att klubben har fått 4 nya medlemmar. Grattis och välkomna. P.g.a detta finns inte behov av vinschning för deras del lördag 13/8, samtidigt har vinschoperatörer och startledare önskat få ledighet. Nästa planerade vinschtillfälle är torsdag 18/8.

Av Jerry P. :: Artikel ändrad 2011-08-12

Vinschning to 11/8, fre 12/8, lö 13/8

Se kalender

Av Jerry P. :: Artikel ändrad 2011-08-10

Inställd vinschning 1-2/8

Ingen vinschning 1-2/8. Vi vinschar igen på fredag 5/8. (Se kalender).

Av Jerry P. :: Artikel ändrad 2011-07-31

Ingen vinchning torsdag kväll

Vädersiterna tycks vara ganska eniga om att det blir dåligt väder t.o.m. lördag.

Söndag däremot verkar bra.

Så vi siktar på söndag kl 10 på fältet. Kanonväder då och alla kan hinna bli klara !

Kursare, vänligen läs teorin medan regnet skvalar.

Av Okänd . :: Artikel ändrad 2011-07-28

Ändrad tid kursstart 24/7

På grund av för stark sidvind för vinschning ses vi på fältet kl 1300 för teori. Med hopp om att det mojnar framåt kvällen.

Av Jerry P. :: Artikel ändrad 2011-07-24

Ändrad planering skärmflygkurs

Kursdag lördag 23/7 utgår och ingen vinschning denna dag. Istället planeras kurs och vinschning fredag 22/7 (kl. 1000).

Av Jerry P. :: Artikel ändrad 2011-07-20

Motor måndag 11/7

Nya medlemmer kanske inte fått den infon att vissa dagar är bokade för speciell aktivitet på söderköpingsfältet, men så här är det...

Tisdag fullskala (=Ove & Björn)
Onsdag modellflyg
Torsdag skärm
Övriga dagar delar vi, d.v.s. i den mån olika aktiviteter pågår så ska vi ta hänsyn till det och kommunicera med varandra.

På måndag kväll kommer jag och några till att pyssla med motorskärm om vädret tillåter.

Välkommen du också

Mvh

Johan Bagge

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Paramotor på Söderköpingsfältet

På torsdag den 7/7 från 15.00 flyger vi paramotor! Du behöver inte ha någon motor för att komma, Du kan ta med Din skärm och balansera eller bara komma för att Du är intresserad av skärm - flyg och Du kan få information hur det funkar! Fram på kvällen kanske vi grillar korv eller bara samlas för trevlig samvaro!

Alla är varmt välkomna!

Hälsningar Lars Flygeborn

Av Okänd . :: Artikel ändrad 2011-07-05

Vinschning Söderköping 16/6

Vi vill att du meddelar om du avser att flyga och när du i så fall kommer till fältet. Vinschoperatör och startledare kan vara på fältet från kl 1600. Studenter har möjlighet att flyga från ca. 1730. Kl. 1830 börjar vi planeringsmötet inför skärmflygkursen för dem som är berörda.

Av Jerry P. :: Artikel ändrad 2011-06-15

Lär dig flyga skärm

NSFK avser att organisera en grund- och vinschkurs i skärmflyg under sommaren 2011. Kostnaden blir 4990 kr och leder till studentbehörighet vinsch samt medlemskap i NSFK året ut. Vill du ha en egen teoribok, vilket rekomenderas, kostar den ytterligare ca 165 kr inkl. frakt. Är du intresserad, skicka ett mejl till jerry.pousette@telia.com. Vi avser att hålla ett möte i juni, där var och en som är intresserad av kurs får möjlighet att påverka schemat för kursen så att det i möjligaste mån fungerar för alla deltagare.

Skärm under uppvinschning
Skärm under uppvinschning
Av Jerry P. :: Artikel ändrad 2011-05-23

Epostutskick från hemsida

Epostutskick från hemsidan har legat nere under en längre tid pga diverse ombyggnationer bakom kulisserna. Det är dock min förhoppning att detta nu åter ska fungera.

Som medlem kan du på medlemssidan (kräver inloggning) Medlem själv välja vilka epostutskick du vill ha. Klicka dig vidare till Formulär->Mina prenumerationer (direktlänk). Här kan kryssa i vilka sidor du vill prenumerera på. Du får då ett epostmeddelande när sidan uppdateras med ett nytt eller uppdaterat inlägg.

Från det att ett inlägg skapats/ändrats är det ca 1 timme fördröjning innan eposten skickas. Detta för att författaren av inlägget ska hinna upptäcka fel och ändra innan det skickas iväg. Författaren av ett inlägg kan också välja bort att skapa utskick, t.ex. om bara en lite justering görs, varvid det förståss inte skickas iväg något meddelande till prenumeranter.

Saknar du inloggningsuppgifter eposta ditt licensnummer till Webmaster så får du dem.

Av Markus B. :: Artikel ändrad 2017-01-11

Saknar du licensbrickan ?

Licenserna fungerar enkelt för medlemmar som förnyar. När avgiften betalats och flygtiden är registrerad så godkänner jag förlängning och försäkringsnivån. Kansliet skriver ut plastbrickan så snart som möjligt. Fungerar bra.

Men i andra situationer är det inte lika enkelt, för då intygar jag att avgiften är klar, men mer kan jag inte göra och inte ens se hur läget är.

Det gäller elever, studenter, licensinnehavare som inte uppfyller flygtiden (man har ju 6 månader på sej under det nya året) tidigare licensinnehavare som skall flyga upp eller göra nytt prov m.fl.

Om du tillhör någon av de grupperna, och inte har fått din bricka så är det alltså kansliet du ska vända dej till om du är osäker på orsaken.

Om du varit medlem i annan klubb ska du själv logga in och välja Norrköpings Skärmflygklubb för att synas i vår klubblista. Den ändringen är inte så lätt att hitta, men den finns under Logga flygtid (logiskt ?) på
https://www.ssff-kansli.se/tid/login.php

Annars är du välkommen till mej om du har frågor br/> Johan Bagge
Kassör
johan at bagge.se

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2011-05-18

Lyckad vinschpremiär.

Niklas_web.jpg
Niklas har precis landat.

Under söndagen skedde årets premiär för vinschning på fältet i Söderköping. Lite luriga vindar gjorde att det blev en del väntan men vinschen fungerade bra och alla flög så att dom blev nöjda. Det fanns en del snällare termik. Markus var ofin nog att lämna fältet och flyga en distans. Jag hittade honom senare i Östra Ryd.

//Arne