Logga in

Anslagstavla

Fem fria vinschdrag för medlemmar

Hej alla medlemmar.

Vid vårt senaste årsmöte beslutades att alla medlemmar får fem fria vinschdrag under 2024.

Motiveringen är dels att vi har god ekonomi och vill ge lite återbäring till aktiva medlemmar (som vi hoppas blir ännu mer aktiva tack vare detta). Verksamhet ger verksamhet.

dels vill vi ge en impuls till utomstående att bli medlemmar. Tack var detta beslut har medlemsavgiften (400 kr) snart betalat sej. Det spelar ingen roll om du har licensen genom NSFK eller ej, bara du betalar medlemsavgiften.

Du får själv hålla reda på antal drag och anmäla det till startledaren.

Alla inbetalningar sker som tidigare till swish 0707-670506

Johan Bagge Kassör

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2024-04-08

Välkommen som medlem i Norrköpings Skärmflygklubb 2024

Licens- och medlemsavgiften fungerar som tidigare….

1 Om du söker eller förnyar licensen genom vår klubb använder du förbundets webshop

https://cloud.paragliding.se/product-category/licensfornyelse-med-klubbmedlemskap/

Välj klubb, försäkringsnivå och betala så ingår medlemsavgiften 400 kr.

2 Om du får din licens genom annan klubb betalar du medlemsavgiften direkt till klubben med Swish 0707-670506

3 Om du haft Takeoff-kit (som jag tror gäller tills kursen är färdig) swishar du 400 kr till samma nr.

Skriv bara Mavg och namn om du swishar.

Johan Bagge Kassör NSFK

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2024-01-08

Äventyr på Gin Wide Open

Nyligen hemkommen från en resa till Nordmakedonien tillsammans med Marco och drygt 100 andra piloter.

IMG-20230802-WA0010.jpg
Bra molnbas
IMG-20230803-WA0021.jpg
En välkomstkommitté.
IMG-20230803-WA0026.jpg
Landsköldpadda
IMG-20230803-WA0028.jpg
Intressant meny. Mycket ost på menyn. Och kanske "Previous Meal" avser borde varit "Starter" (fast man vet aldrig)...
IMG-20230804-WA0015.jpg
Gott om landningar. Ont om skugga.
IMG-20230804-WA0018.jpg
Bergen på östra sidan dalen.
IMG-20230806-WA0005.jpg
Prilep från ovan.
IMG_20230801_162815347.jpg
Bybutiken. Stor som ett källarförråd med allt nödvändigt, dvs dricka och cigaretter och chips.
IMG_20230803_162710326_HDR.jpg
Stora arealer men små traktorer. Ett av få transporter utan rökare på lasset.
IMG_20230804_113346929_HDR.jpg
Dagens uppgift
IMG_20230804_175938919_HDR.jpg
En retrivebil kanske?
IMG_20230805_143332572_HDR.jpg
Inte bara frukt och grönt. Även duschslang och ficklampor.
IMG_20230805_142627330_HDR.jpg
Basaren i Prilep. Torghandel deluxe.

Krusevo var platsen för Gin Wide Open (GWO) 2023. GWO är en s.k. "fun comp", dvs en instegstävling för dem som är nybörjare på tävlingar (dvs mig inkluderat). Upplägget är liknande med briefing, banläggning, starttider, cylindrar osv men kanske med ett lite mer avslappnat genomförande och anpassade ambitioner. Tävlingen är superbra arrangerad med en välslipad och hjälpsam organisation.

Kvällen innan första träningsdagen registrerar man sig genom att visa upp licens, försäkring och fylla i diverse uppgifter för att kunna genomföra tävlingen på säkert sätt. Det mesta är förberett och de flesta har registrerat sig efter några timmar. Piloter överallt där alla pratar skärmflyg på ett eller annat sätt. Ca 20 nationer representerade.

Dag 1 är en träningsdag (för deltagare såväl som arrangör). Starten är nära hotellet och små bussar tar oss dit på ca 10 minuter. Lite nervöst med så många främmande piloter men det är gott om plats. Alla börjar med att fixa iordning sina grejer och lägger sedan skärmen i rosett under något träd i skuggan tills dess att dagens uppgift delats ut. Det är varmt som tusan. Under tiden plockar man upp en redig macka, lite frukt och någon snack-bar man kan gnaga på i luften. Persikor, nektariner och meloner smakar väldans bra!

Så fort dagens bana kommer upp på den portabla tavlan sitter 100 pers som ekorrar på dom små bänkarna och pillar frenetiskt in cylindrar, vändpunkter och tider på instrumenten. Ingen ide innan alla är klara med sina instrument men sedan gås banan igenom och vi får lite taktiktips och väder. Ska man alltså in och ut eller var det ut och in ur startcylindern och ska man kurva höger fast vi sagt vänster osv - frågorna är många. Men rutinen sätts för resten av veckan.

Startplatsen är bra men det blir en rejäl kö och det det tar en bra stund innan alla kommer iväg trots folk som hjälper till att lägga ut skärmar. Vinden är svag eller t.o.m. backvind. Bra koll på markhantering visar sig åter vara en bra grej. Bra att starta tidigt sägs det. Startar dock ganska sent och känner viss nervositet inför att kurva vänstervarv med 100 andra under mer är nödvändigt lång tid innan luftstarten går. Take-off är oftast minst 1-1,5 h innan starten går så det kan bli en rejält flyg redan innan starten går. Väl i luften är det dock oftast förvånansvärt gott om plats trots allt. Inte helt lätt att ta sig upp men till slut så snurrar vi i små klungor upp över starthöjd.

Själv missar jag starten totalt när jag av någon anledning får för mig att instrumentet fått fnatt (vilket det nog inte hade...). Men tar mig i alla fall till mål en bit bort. Tur att det är en träningsdag.

Nästa dag sitter rutinen lite bättre. Banan är lite längre men denna gång strular instrumentet definitivt (självförvållat) när ja inser att jag inte har någon GPS och får flyga lite på känn. Ingen bra start.

Veckan rullar på och det blir ändå några riktigt fina flyg. Molnbasen är ofta hög och vi måste akta oss för att inte överskrida taket på 3000m vissa dagar. Flygstället är fantastiskt. Den stora dalen gör att det finns landningar precis överallt även om man gärna landar bredvid någon farbar väg eller vid någon liten by. Små röda traktorer med ett lass meloner, vete eller tobak, oftast med en rökande medpassagerare på högst upp, liksom hundar och hästar passeras ofta. Det är verkligen en annorlunda upplevelse. Standarden är generellt låg och man tager vad man haver för att fixa sitt hus, ladugård, bil eller vad det nu kan vara. Elledningarna hänger som trasselsuddar på stolparna.

Så fort man landat rapporterar men "Safe landing" via Telegram och sedan "Need retrive". Oftast är bussen in inte mer högst 15 minuter bort, ibland står den redan och väntar. Funkar klanderfritt.

Summa summarum en fantastisk vecka. Endast sista dagen blev inställd pga av vind. Själv har jag aldrig flugit så mycket distans under en vecka. Kanske inte Marco heller. Inte lätt att ta sig till mål men väldigt kul att ha så många att flyga med!

Har du flugit ett tag kan en fun comp varmt rekommenderas!

Av Markus B. :: Artikel ändrad 2023-08-10

Årsmöte 2023 blir den 12 feb kl 16 på Smedby gård.

Boka redan nu

Välkomna

Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2022-11-17

Årsmöte 2022

Årsmötet äger rum lördag 5 mars kl 11 på Smedby gård. Välkommen

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2022-02-16

Välkommen som medlem i Norrköpings Skärmflygklubb 2022

Licens- och medlemsavgiften fungerar som tidigare….

1 Om du söker eller förnyar licensen genom vår klubb använder du förbundets webshop

https://cloud.paragliding.se/product-category/licensfornyelse-med-klubbmedlemskap/

Välj klubb, försäkringsnivå och betala så ingår medlemsavgiften 400 kr.

2 Om du får din licens genom annan klubb betalar du medlemsavgiften direkt till klubben med Swish 0707-670506

3 Om du haft Takeoff-kit (som jag tror gäller tills kursen är färdig) swishar du 400 kr till samma nr.

Skriv bara Mavg och namn om du swishar.

Inför årsmötet kan jag nämna att vi inte gör någon medlems- eller betalningskontroll. Alla som var medlemmar förra året och nytillkomna är välkomna. Och även om du eller en kompis bara är intresserad av klubben och funderar på att börja skärmflyga är du välkommen till Smedby gård den 5 mars kl 11. Det brukar vara bra informationsmöten.

Johan Bagge Kassör NSFK

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2022-01-24

Nygammalt flygställe nära Norrköping?

På skystreet.se hittar man en referens till Linneberga vid Å som Å kyrka, där beskrivningen är:"Litet hang men som enligt rykte kan vara termiskt".

index.jpg
olle.jpg
På toppen av Linneberga vid Å.

Berget är ett bra lättillgängligt flygställe, lämplig för NV-V-SV vindar. För att hanga krävs ca 4m/s i medelvind. När vi var där 20/11 2021, så blåste det 1-4m/s västligt. Videoklippen är helt oredigerade och syftet är att visa hur det kan se ut när man flyger på Linneberga en höstlördag.

Av Marco K. :: Artikel ändrad 2021-11-22

Stor aktivitet på fältet

Kursen pågår för fullt under Tomas Peterssons säkra ledning.

I kursen deltar 6 studenter, 3 vinschuppgraderare, 1 som gör uppflygning och teori för refreshing samt 1 uppgradering till Pilot 1. Så nog har han att göra, Tomas.

Klubbens insats är erbjuda utbildningslokal, café och logi för kursledaren. Stort tack till Smedby gård. Och förstås fält och vinsch som körs av Jerry och Arne.

Under onsdagen var det riktigt kul att se mer skärmar i aktion än på mycket länge. Dagen började med att två journalister (Folkbladet och NT) kom och skrev längre reportage och intervjuer med både ledare och deltagare. Det blev fina bilder på elever med markhantering.

Efter teoripass gjorde vinschlicensarna sina flyg på kvällen när det mojnat och sedan lågdrag fram tills solen försvann bortom Hageby.

Lågdragen går till så att vinschen står på 400 meter och piloterna dras upp till max 30 meter. Gick bra för de flesta men det gällde att springa rejält utan vind.

Det blev även ett tandemflyg med en reporter, David, från NT som med stor förtjusning följde med Jerry på ett fint flyg med perfekt start.

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2021-11-20

Skärmflygkurs i Norrköping

En skärmflygkurs (student) och kurs för vischbehörighet planeras att genomföras på vårt fält (Smedby Gård) under vecka 29 (19-25 juli). Kursen sker i TP-Sport regi och vi (NSFK) stöttar med vinsch och vinschoperatör.

Om du, eller någon du vet, är intresserad av att gå kurs läs mer på,

https://tpsport.se

Vid anmälan är det viktigt att man anger "kurs i Norrköping" eftersom anmälan annars blir till någon av kurserna i Stockholm. Notera också att en anmälningsavgift skall betalas för att anmälan ska gälla,

https://tpsport.se/produkt-kategori/kurser

Anmälningavgift skall betalas för studentkurs, kurs för vinschbehörighet betalas på plats i samband med genomförandet.

Av Jerry P. :: Artikel ändrad 2021-06-02

Och här kommer en bild ...

Jerry och Arne tandemflyger högt över Smedby gård.

Med vänlig hälsning, Arne.

Jerry och Arne Tandem.jpg
Av Okänd . :: Artikel ändrad 2020-07-23

Det optimala vinschtestet utfört

På onsdagskvällen blev vinschen utsatt för det, tror jag, hårdaste testet hittills. Som en del av Jerrys tandempilotsutbildning.

Två välväxta herrar, Jerry som pilot Arne som passagerare, kopplades i vår tandemskärm.

Vinden låg mitt i dragriktningen, åtminstone på marken. 3-4 m/sek. Två perfekta starter. Men på höjd mer vind och stökigt och kyttigt. Så mycket har vinschen aldrig behövt jobba. Vid ett par tillfällen sackade den enligt operatören Kjell några sekunder och gav ett felmeddelande. Kanske beroende på att trumman stod stilla. Markus funderar på orsaken.

I vart fall vet vi att den klarar det mesta i vinschdrag. Och Jerry fick två nyttiga tandemflyg.

Arne hade med sej kamera på pinne så vi får kanske se lite bilder vartefter.

Johan, Startledare

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2020-07-23

Hurra för Kjell

Kjell har nu klarat av sin bogserförarlicens. Utbildad under Jerrys säkra ledning och godkänd av förbundet.

Gratulerar!

Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2020-05-14

Licens 2021 och vinschavgifter

Hej alla i Norrköpings Skärmflygklubb.

Hoppas flygåret har varit så lyckat att du vill vara medlem i NSFK även 2021

Då gäller för licensen och försäkring att den förnyas och betalas via förbundets webbshop.

https://cloud.paragliding.se/product/norrkopings-skarmflygklubb/

Vår lokala medlemsavgift är numera bara 400 kr och är inbakad i den avgift du ser i shopen. Vår del av avgiften kommer i klump från förbundet. Mycket enklare, inte minst för kassören.

1180-2955 kr kostar det beroende på valt försäkringsalternativ. Läs noga vilket alternativ du vill ha.

Flygtiden loggas på förbundets sida som tidigare.

Vårt gamla Plusgirokonto är uppsagt (blev orimligt dyrt)

Detta innebär egentligen ingenting mer än att vinschavgifterna nu ska swishas till 0707-670506. Det har ju skett även 2020 så det blir ingen skillnad. Betalningen ska alltså ske innan du lämnar fältet efter en flygdag. Även detta är en bra förenkling. Vinschpriset är oförändrat 50 kr för medlemmar och 70 kr för icke. Skriv Vinsch och namn,

Alltså:
Licens och medlemsavgift via förbundet Vinschavgifter via swish

Eder Kassör

Johan Bagge

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2021-03-27

Premiär med vinschning på Smedby Gård

I lördags gjorde vi vår officiella premiär med vinschning på Smedby Gård. Vi började kl. 0900 med genomgång av hur vi ska samexistera med vår verksamhet och ridverksamheten på gården. Vi gick också igenom det nya avtalet vi har med Kungsängentornet och Östgöta kontrollcentral, en genomgång vi är ålagda att göra med alla som flyger på fältet.

Lokalerna vi har möjlighet att utnyttja på gården har mycket hög standard, med en konferensdel och café. Konferensdelen har vi tidigare också utnyttjat till ompackning av nödskärmar.

Vi hann med en fika på Lottas goda hembakade sockerkaka innan vi drog ut vinschen, moppen mm. En pratstund över en kopp kaffe är mycket värd när många idéer och tankar får ges utrymme.

Vi var 12 piloter på plats varav några inte har vinschbehörighet men de visade prov på god anda när de idogt tränade balansering i den relativt hårda vinden. Den träningen kommer att betala sig oavsett vilken typ av flygning som kommer att göras framöver.

Vi vinschade från sydost mot nordväst med en linlängd på ca 900m vilket gav releasehöjder runt 600 m. Den höga höjden beror på att vinden på höjd pendlade runt 10 m/s och vinschens automatik utjämnade vindbyarna på ett utmärkt sätt. Vinschens sätt att arbeta gjorde även att upplevelsen under vinschningen kändes lugn och bekväm. Vid vinschen kunde man se vinschtrumman, ibland, nästan stanna för att hålla en jämn belastning i linan. Sikten var var enastående och när vi på grund av vinden inte hade så stora möjligheter till termik blev det mest att stå mot vinden och kolla utsikten.

Samarbetet med flygtrafikledningen fungerade som vanligt friktionsfritt, vi fick den luft vi begärde, upp till 1500m i sektor Tingstad nord.

En förändring som gäller från nu, är att all PM-flygning ska ske på nordvästra delen av vinschfältet. Vindstruten vi satte upp på "gamla" PM- och balanseringsfältet kommer att flyttas till vinschfältet.

Betalning för vinschdrag skall numera göras via Swish till kassörens nummer 0707670506 eller annat sätt efter överenskommelse med kassören (Medlem 50 kr gäst 70 kr).

Av Jerry P. :: Artikel ändrad 2019-09-23

Brobygget nästan klart

Flytten till Smedby gård innebär som vi vet betydligt bättre flyg än i Söderköping på det sättet att vi får flera startriktningar och därmed bättre releasehöjder eftersom vi kan anpassa starten efter vinden på ett helt annat sätt.

För att kunna utnyttja en av starterna till fullo behövs en bro för lindragaren över ett stort dike. Denna bro är nu nästan färdig. Ett antal medlemmar med Jerry som boss och med god hjälp av Kjells grävare har jobbat ett par dagar med stolpar och plankor.

Idag kom däcket på plats. Bilden visar ett halvfärdigt bygge men när dagen var slut var alla plankor ditskruvande. Kjell fotade.

Lite utfyllnad i kanterna och ett par kantbrädor återstår. Sedan är det bara att gasa på med moppen. Den starten blir då faktiskt hela 1000 meter.

Ytterligare en fördel är att vi exponeras för alla tusentals bilister som passerar på E22:an. Det finns just inget annat att se just på den sträckan.

Johan

Brobygge liten.jpg
Av Johan B. :: Artikel ändrad 2019-09-06

Kallelse till årsmöte 2019

Plats:20/3 2019 Kl 18:00 Smedby Gård. Halvvägs mellan Norrköping o Söderköping. Väster om E22
Klubben bjuder på förtäring
Vänligen anmäl deltagande till johan at bagge punkt se
Välkomna

Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2019-02-06

Flytten klar från Söderköping

Straxt efter nyår 2019 när tjälen bar Kjells lastbil men innan snön kom körde vi tälthangaren till Smedby gård, halvvägs till Norrköping.

Bilden visar David, Jerry, Kjell och Lasse efter utfört jobb. Johan bakom kameran.
Vinschen med tillbehör står sedan i höstas i en ladan. När våren kommer blir det uppsättning av tältet. I princip som i Söderköping.

Johan

IMG_20190125_112144.jpg
Av Johan B. :: Artikel ändrad 2019-02-06

Licens och medlemsavgift 2019

Medlemsavgiften är 400 kronor. Licens/försäkring tillkommer.

Registrera flygtiden på förbundssidan: Skärmflygförbundet.

Läs mer om försäkringen på Svenska Skärmflygförbundet. Totalkostnad (medlemsavgift,förbundsavgift och försäkring) blir för respektive försäkringsalternativ

Betalas till klubbens plusgiro 416 01 23-8.

Om du har licens och försäkring genom annan klubb men vill vara medlem i Norrköpings Skärmflygklubb är avgiften 400 kr.

Skicka samtidigt mail till johanbagge.se eftersom meddelanden ibland försvinner.

Den som vill fortsätta att vara medlem i Spinn (och t.ex. flyga motor från fältet, är välkommen att vara medlem där. Och i så fall betala medlemsavgift (men ingen fältavgift).

God Jul och Gott Nytt Flygår till alla skärmflygare!

Johan Bagge
Kassör NSFK

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2019-01-04

Idag flög vi som fåglar till riktiga höjder i vinschen

Idag flög vi som fåglar till riktiga höjder i vinschen. Vi var några som ville flyga idag. Lasse trogen vinschare och Niclas M, Jerry och Per som togs till nya höjder vid 10 genomförda flyg upp till 650m urkopplings höjd.

IMG_0508.JPG
IMG_0514.JPG
IMG_0519.JPG
IMG_0521 j.jpg
Av Okänd . :: Artikel ändrad 2018-06-04

Betalning vinschavgift

Vi har ju som bekant haft lite olika system för betalning av avgifterna under årens lopp. Biljetter, förskottsbetalning, kontant o.s.v. Inget har funkat riktigt bra, inte av oärlighet, utan för att det varit krångligt. Har jag betalat eller inte? Nu inför vi en ny metod enligt styrelsens beslut. Den bygger på den nu så populära principen självkontroll.

1 Avgiften för ett drag är för medlemmar 50 kr. För icke medlemmar 70 kr.

2 Betalning sker direkt efter dagens slut genom Swish till kassören tel 0707-670506. Inbetalning till vårt Plusgiro går även bra 416 01 23-8 om det föredras, men vänligen betala snarast efter vinschdagen. Skriv alltid: Vinsch datum och namn (I den ordningen så är det enkelt att sålla ut, skriv inget mer, antal drag t.ex. spelar ingen roll, bara beloppet)

3 Det är pilotens ansvar att beloppet är rätt. Antal drag noteras som vanligt i pärmen, men kontroll mot inbetalt belopp kommer inte att ske.

4 Startledaren informerar alla piloter om detta.

Jag ska gå igenom föregående års listor och ta fram tillgodo. Dessa meddelar jag med separata mail.

Johan Bagge

Kassör

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2018-05-27

Årsmöte 2018

Välkommen till skärmflygklubbens årsmöte onsdag 7 feb Platsen är Smedby gård hos Kjell Lindh

https://personer.eniro.se/resultat/0707-482614

Enklare förtäring, typ macka, serveras från 19.00 så siktar vi på mötesstart 19.30

Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2018-01-21

Licensförnyelse 2018

Klubb-/fältavgiften för 2018 är 850 kronor (oförändrad mot 2017) liksom licensavgift/försäkring. Både SPINN och förbundet har höjt avgifterna, men om vi ska höja får vi ta upp på årsmötet.

Registrera flygtiden på förbundssidan: Skärmflygförbundet.

Läs mer om försäkringen på Svenska Skärmflygförbundet. Totalkostnad (lokala avgifter, fältavgift, förbundsavgift och försäkring) blir alltså för respektive försäkringsalternativ

Betalas till klubbens plusgiro 416 01 23-8

Om du har licens och försäkring genom annan klubb men vill vara medlem i Norrköpings Skärmflygklubb är avgiften 850 kr.

Skicka samtidigt mail till johan snabel-a bagge.se eftersom meddelanden ibland försvinner.

God Jul och Gott Nytt Flygår till alla skärmflygare!

Johan Bagge
Kassör NSFK

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2019-01-04

Vill du börja skärmflyga ?

Klart du då ska vara med i Norrköpings skärmflygklubb

På våra sidor kan du läsa det mesta om vår verksamhet och kontaktuppgifter.

Via länkarna till vänster finns hur mycket som helst att läsa om skärmflyg.

KURSER

Kurser på olika nivåer ordnas av klubbar och skärmflygskolor på många platser ilandet. De leds alltid av en utbildad instruktör.

Om det finns tillräckligt många intresserade kan vi ordna kurser lokalt. Hör av dej till klubben så kan vi berätta mer

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2017-01-23

Fina flyg i söndags

Fullt utdragen lina, 1200 meter, fin vinsch och bra väder. Med releasehöjder på 500-600 meter. Och flygtider på uppåt 20 minuter.

En o annan lär t.o.m. ha landat trots att man låg i stig. Flera skärmar i luften samtidigt. Jag tror att det var rekord i genomsnittliga flygtider, någonsin.

En sån' pangdag!

Fler sådan vill vi ha.

Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2015-08-25

Utskick från hemsidan nu till klubbens e-postlista

Från klubbens hemsida har det skickats ut automatiska notiser till de medlemmar som valt att prenumerera på t.ex. sidorna Aktuellt och Kalender. Ofta har det dock slarvats med att lägga in nya medlemmar på hemsidan varför vissa inte känt till möjligheten.

Nytt är nu att dessa utskick kommer skickas till klubbens e-postlista (som man kan prenumerera på via formuläret på startsidan om man inte redan gör det). Befintliga prenumerationer till enskilda medlemmars adresser är nu borttaget för att man inte ska få dubbelt (både via epostlistan och sin egen adress).

I dessa utskick fanns en länk med användarnamn och lösen till sidan Medlem (som kräver inloggning). Inloggningsuppgifterna står inte längre med men fås mot begäran från webmasterskarmflyg.org. Du behöver dessa uppgifter om du själv vill göra ett inlägg eller när du uppdaterar dina medlemsuppgifter (via sidan Medlem ovan).

För kännedom är det ca 1 timme fördröjning efter att man skapat/uppdaterat ett inlägg tills dess att ett epostmeddelande skickas ut från hemsidan. Detta eftersom man alltid ser något litet precis efter att man tycker man granskat klart :P

Nedan är f.ö. vad man kan råka ut för en sommar som denna. För mycket parawaiting är hälsovådligt. (Antar dock att risken för uttorkning som på bilden är låg).

parawaiting.jpg
Sommarens mesta flyginaktivet? Nya parawaiting-rekord väntas i skärmflygarvärlden...

Bild från www.windlines.net.

Av Markus B. :: Artikel ändrad 2017-11-05

Licens 2016

Klubb-/fältavgiften för 2016 är 850 kronor (oförändrad mot 2015) liksom licensavgift/försäkring.

Registrera flygtiden på förbundssidan: Skärmflygförbundet.

Läs mer om försäkringen på Svenska Skärmflygförbundet. Totalkostnad (lokala avgifter, fältavgift, förbundsavgift och försäkring) blir alltså för respektive försäkringsalternativ

Betalas till klubbens plusgiro 416 01 23-8

Om du har licens och försäkring genom annan klubb men vill vara medlem i Norrköpings Skärmflygklubb är avgiften 850 kr.

Skicka samtidigt mail till johan snabel-a bagge.se eftersom meddelanden ibland försvinner.

Johan Bagge
Kassör NSFK

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-17

Lyckad flygdag i Stegeborg

Vi hängde på SPINN:s paviljong vid flygdagen i Stegeborg 6 juni. Lasse och Johan var där och visade lite grejor och berättade om skärmflyg. Gatuprataren och beachflaggan funkade fint.

Det kom fram folk i stort sett hela tiden. En del visste ganska mycket och en del hade till och med haft licens. Då gällde det att puffa för en comeback.

Och en del hade förstås ingen susning om hur det funkar.

Själva flygdagen var lite blek eftersom DC3:an och fallskärmshoppnigen ställdes in. Så luftaktiviteterna inskränkte sej till två JAK-uppvisningar och modellflyg.

Men det fanns ju hoppborg.

Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Det händer en del i klubben

*** Läget med vinschen är den att Jerry och Niclas planerar hur den nya trumman som Niclas tillverkat ska sitta. Jättefin, stadig och rak. Men den är betydligt bredare eftersom stommen är en SAAB-fälg. Dels är den bredare och dels ska den sitta direkt på navet som fälgar brukar. Men det medför att linledarna måste flyttas.

*** Johan kämpar med ny kabeldragning enligt Markus elschema. Det finns många gamla kablar som ska tas bort och ersättas med nya sedan vinschen blev hydraulisk och digitalstyrd. Det mesta är klart och testat. Återstår kylfläkt-automatik. Just nu får man starta fläkten manuellt med en strömbrytare.

*** Jerry har varit och talat med bonden om att vi får köra med med moppen över fältet in mot stan'. Glädjande nog mötte det inga hinder, och ersättningen kommer att bli måttlig. Det räcker, som sagt, med ett enda moppespår. Inte nog med det, den sympatiska bonden med familj blev intresserade av skärmflyg, och nog ska vi kunna bjuda på ett par tandemflyg vartefter. Enligt Jerry kan draget bli uppåt 1200 meter !

*** Gatuprataren blir klar i veckan och förhoppningsvis ställs den ut under marknadsdagen på lördag.

Den 6:e juni kommer vi att delta vid flygdagen i Stegeborg. SPINN ska ha ett tält och flyg. Vi hänger på och visar lite grejor och information. Kan du komma ett par timmar är det bra. Räkna inte med flyg, men att snacka går ju.

*** Jerry har lagt ner ett stort jobb på att uppdatera diverse säkerhetsdokument och anvisningar. De har turnerats inom styrelsen. Alla medlemmar har just fått det i separat mail. Läs och kommentera. Viktigt att alla är införstådda med vad som gäller. Olyckor ska vi sky som pesten.

***En annan liten detalj är en nytillverkad släde, snickrad av en lastpall. Så nu slipper vi vingla på bogserad moppe när linan ska dras in i tomme.

Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Säkerhetsinformation och nödskärmspackning

Det blir i Johans nya magasin. 6 x 20 meter nytt, slätt trägolv. Visserligen 4 mil utanför Norrköping, 2 mil från Östra Husby om du kommer via Söderköping, men å andra sidan gratis.

Samling kl 10. Nödpackning börjar.
Kl 11 fika och säkerhetsinformation från Jerry med åtföljande diskussion. Även om du inte avser packa skärm så är det mycket angeläget att komma till den punkten.
Därefter fortsätter packningen så länge det behövs. Om du har bekanta som är skärmflygintresserade så plocka med dom.

Tyvärr är köksresurserna bristande, så jag ber att var och en tar med dryck o förtäring som man önskar.

Åk väg 209 mot Arkösund. När du passerat Kättinge skola är det ca 5 km kvar. Spana på busskyltarna. Vid hållplats Jonsberg sväng ner till höger så är du framme. Stort rött magasin.

Alla välkomna

Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Vinschning torsdag 23/4

Vi ses på fältet 1700. Har du inte markhanterat på länge kan det vara på tiden nu, om inte, ta tillfället i akt på torsdag.

Av Jerry P. :: Artikel ändrad 2015-04-21

Årsmöte 2015

Hej skärmflygare

Härmed kallas du till ordinarie årsmöte i NSFK

Söndag 8 mars kl 16

Lokalen är samma som medlemsmötet, Braskens krog i Söderköping vid Fixområdet.

Alla välkomna, och har du någon bekant som är intresserad så tag med honom/henne

Sedvanliga årsmöteshandlingar delas ut vd mötet

Johan Bagge
Odförande

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Licens 2015 - nu rätt avgifter

Nytt 2015-01-15: Avgifter till SSFF rättade!

Klubb-/fältavgiften för 2015 är 850 kronor (oförändrad mot 2014).

Registrera flygtiden på förbundssidan: Skärmflygförbundet

Nytt för 2015 är förbundets försäkringsalternativ. Läs mer på Svenska Skärmflygförbundet. Totalkostnad (lokala avgifter, fältavgift, förbundsavgift och försäkring) blir alltså för respektive försäkringsalternativ

Betalas till klubbens plusgiro 416 01 23-8

Om du har licens och försäkring genom annan klubb men vill vara medlem i Norrköpings Skärmflygklubb är avgiften 850 kr.

Skicka samtidigt mail till johan at bagge.se eftersom meddelanden ibland försvinner.
Johan Bagge
Kassör NSFK

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Styrelse och medlemsmöte 28 okt

Hej i skärmflygklubben,

Vi brukar ju kombinera styrelsemöten och medlemsmöten. Mycket informella möten alltså, men ändå bra att alla kan vara med och tycka.

Så alla medlemmar och andra skrämflygintresserade är välkomna till Braskens krog i Söderköping (vid Fixområdet, samma som förra gången)

Tisdag 28 oktober kl 19

Klubben bjuder på kaffe, övrig mat och dryck står du för själv.

Välkommen !

Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Fin sensommarkväll

För en gångs skull låg vinden för det mesta rakt i banan.
Och det blev 18 starter för de 6 piloter som kom med bra releasehöjder.
Ett fint facit.

Hösten närmar sej med mörkare kvällar, så det är kanske osäkert om det blir fler torsdagskvällar med flygning i år.

Håll koll på klubbsidan och mailen. Flygning o andra aktiviteter annonseras ju där.

Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Torsdagsflygningar

Hej skärmflygarvänner,

Senaste torsdagen (7/8) blev en trevlig kväll. 6 piloter flög 2 gånger var. Lite snedvind i början, men fint på slutet. Vinschen funkade utmärkt.

Nu kör vi vidare. Torsdag 14/8 kommer jag att vara på fältet från ca 17. Om vädret tillåter och det finns behörig startledare så flyger vi.

Torsdag 21/8 kallar vi till kombinerat styrelse- och medlemsmöte så som vi haft tidigare. Alla som vill är välkomna och mötet är mycket informellt.

Jag siktar på möte med grill vid 19 ca. Om förutsättningar finns så kan vi nog hinna några drag innan dess. Tag med egen mat/dryck om du vill.

Välkomna
Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2014-08-10

Flygning torsdagar under sommaren

Hej i skärmflygklubben,

För att förhoppningsvis höja flygfrekvensen kommer jag att vara på fältet på torsdagskvällar under sommaren, oavsett väder. Inte varje vecka, men när jag kan.

Jag annonserar på tisdagen om jag kommer att närvara.

Kanske sitter jag ensam, kanske kommer fler så det blir flyg. Jag åtar mej alltså inte att kolla att det finns startledare m.m. bara att jag själv är där och kan agera vinschoperatör.

Den som vill får gärna fråga efter andras närvaro (speciellt startledare)

Så...

Torsdag 10 juli från ca 17 är jag på fältet. Vi får se om det blir fler.

Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Säsongens aktiviteter

Hej i skärmflygklubben,

Vid vårt senaste styrelsemötet diskuterades bl.a. den kanske viktigaste frågan, hur ska medlemmarna aktiveras. Det är ju ett klassiskt problem i alla föreningar, och det enda sättet att få medlemmar att trivas och att få nya medlemmar är en bra verksamhet. Ofta uppfattas det som bara styrelsens ansvar, men en förening blir vad medlemmarna gör den till. Så du är mycket välkommen med idéer.

Några saker är i vart fall på gång.....

Motorflygsektion
När skärmflygintresserade hör av sej så visar det sej inte sällan (faktiskt för det mesta som jag känner det) att man egentligen siktar på motorskärmflyg. Och en inte så liten andel av medlemmar är mer eller mindre motorinriktade.

I klubben bildar vi därför en (informell) motorflygsektion. Uppdraget är helt enkelt att hålla kontakt med nya intresserade och att kanske ordna aktiviteter för motorskärmar.

Vinschkvällar
Hittills har vi sagt att det är vinschning alla torsdagskvällar. Tyvärr tenderar det att bli så allmänt så det inte blir av alls. Vi kommer istället att satsa på vissa torsdagar men att det då verkligen blir en aktivitet om det är flygbart, och kanske bara grillning om det inte går att flyga. Min tanke är att en medlem (i styrelsen eller ej) får ta varsin torsdag på sitt ansvar. Att gå ut med kallelse, kolla bemanning, kolla väder, förbereda o.s.v.

Tidigare medlemmar
Vi ska gå ut med mail till tidigare medlemmar. Vem vet, det kanske är någon som kan komma tillbaka? Ofta har man ju grejorna kvar i garderoben.

Tandemutbildning
Klubben har sedan flera år en egen tandemskärm som har använts mycket lite eftersom vi inte har någon tandempilot förutom Thomas Morsing.
Vi har nu kommet överens med Thomas att utbilda tre medlemmar till tandempiloter.
När det blir av så hoppas vi kunna köra intensivt, och därför behövs flera medlemmar som hjälper till med servicen. Vi återkommer om det. Det kan bli med ganska kort varsel för att passa på bra väder.

Bogserförarutbildare
Thomas kommer att utbilda en medem som får fomell rätt att utbilda nya vinschförare.

Infopaket
Vi ska ta fram ett informationspaket för alla som flyger i Söderköping. Med lokala regler, kontaktuppgifter, luftrumsregler och gränser m.m.

Gatuprataren
Vi har beställt bilder att sätta i gatuprataren att användas vid folksamlingar (marknadsaftnar m.m.) Beachflaggor finns sedan tidigare.

Johan Bagge

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Möte och ev flyg 22 maj

Mer information i kalendern.

Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2014-05-17

Nödskärmspackning 25 maj

Mer information i kalendern.

Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2014-05-17

Rädda Draklanda!?

Vill du visa ditt intresse för att bevara Draklanda i Åre - landningsplatsen för ett av landets mest kända friflygställen?

Bidra i så fall genom att skriva under här: http://www.skrivunder.com/skydda_draklanda

Utförligare bakgrund står att läsa här http://flygare.nu/skydda-draklanda/