Logga in

Anslagstavla

Utskick från hemsidan nu till klubbens e-postlista

Från klubbens hemsida har det skickats ut automatiska notiser till de medlemmar som valt att prenumerera på t.ex. sidorna Aktuellt och Kalender. Ofta har det dock slarvats med att lägga in nya medlemmar på hemsidan varför vissa inte känt till möjligheten.

Nytt är nu att dessa utskick kommer skickas till klubbens e-postlista (som man kan prenumerera på via formuläret på startsidan om man inte redan gör det). Befintliga prenumerationer till enskilda medlemmars adresser är nu borttaget för att man inte ska få dubbelt (både via epostlistan och sin egen adress).

I dessa utskick fanns en länk med användarnamn och lösen till sidan Medlem (som kräver inloggning). Inloggningsuppgifterna står inte längre med men fås mot begäran från webmasterskarmflyg.org. Du behöver dessa uppgifter om du själv vill göra ett inlägg eller när du uppdaterar dina medlemsuppgifter (via sidan Medlem ovan).

För kännedom är det ca 1 timme fördröjning efter att man skapat/uppdaterat ett inlägg tills dess att ett epostmeddelande skickas ut från hemsidan. Detta eftersom man alltid ser något litet precis efter att man tycker man granskat klart :P

Nedan är f.ö. vad man kan råka ut för en sommar som denna. För mycket parawaiting är hälsovådligt. (Antar dock att risken för uttorkning som på bilden är låg).

parawaiting.jpg
Sommarens mesta flyginaktivet? Nya parawaiting-rekord väntas i skärmflygarvärlden...

Bild från www.windlines.net.

Av Markus B. :: Artikel ändrad 2017-11-05

Licens 2016

Klubb-/fältavgiften för 2016 är 850 kronor (oförändrad mot 2015) liksom licensavgift/försäkring.

Registrera flygtiden på förbundssidan: Skärmflygförbundet.

Läs mer om försäkringen på Svenska Skärmflygförbundet. Totalkostnad (lokala avgifter, fältavgift, förbundsavgift och försäkring) blir alltså för respektive försäkringsalternativ

Betalas till klubbens plusgiro 416 01 23-8

Om du har licens och försäkring genom annan klubb men vill vara medlem i Norrköpings Skärmflygklubb är avgiften 850 kr.

Skicka samtidigt mail till johan snabel-a bagge.se eftersom meddelanden ibland försvinner.

Johan Bagge
Kassör NSFK

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-17

Lyckad flygdag i Stegeborg

Vi hängde på SPINN:s paviljong vid flygdagen i Stegeborg 6 juni. Lasse och Johan var där och visade lite grejor och berättade om skärmflyg. Gatuprataren och beachflaggan funkade fint.

Det kom fram folk i stort sett hela tiden. En del visste ganska mycket och en del hade till och med haft licens. Då gällde det att puffa för en comeback.

Och en del hade förstås ingen susning om hur det funkar.

Själva flygdagen var lite blek eftersom DC3:an och fallskärmshoppnigen ställdes in. Så luftaktiviteterna inskränkte sej till två JAK-uppvisningar och modellflyg.

Men det fanns ju hoppborg.

Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Det händer en del i klubben

*** Läget med vinschen är den att Jerry och Niclas planerar hur den nya trumman som Niclas tillverkat ska sitta. Jättefin, stadig och rak. Men den är betydligt bredare eftersom stommen är en SAAB-fälg. Dels är den bredare och dels ska den sitta direkt på navet som fälgar brukar. Men det medför att linledarna måste flyttas.

*** Johan kämpar med ny kabeldragning enligt Markus elschema. Det finns många gamla kablar som ska tas bort och ersättas med nya sedan vinschen blev hydraulisk och digitalstyrd. Det mesta är klart och testat. Återstår kylfläkt-automatik. Just nu får man starta fläkten manuellt med en strömbrytare.

*** Jerry har varit och talat med bonden om att vi får köra med med moppen över fältet in mot stan'. Glädjande nog mötte det inga hinder, och ersättningen kommer att bli måttlig. Det räcker, som sagt, med ett enda moppespår. Inte nog med det, den sympatiska bonden med familj blev intresserade av skärmflyg, och nog ska vi kunna bjuda på ett par tandemflyg vartefter. Enligt Jerry kan draget bli uppåt 1200 meter !

*** Gatuprataren blir klar i veckan och förhoppningsvis ställs den ut under marknadsdagen på lördag.

Den 6:e juni kommer vi att delta vid flygdagen i Stegeborg. SPINN ska ha ett tält och flyg. Vi hänger på och visar lite grejor och information. Kan du komma ett par timmar är det bra. Räkna inte med flyg, men att snacka går ju.

*** Jerry har lagt ner ett stort jobb på att uppdatera diverse säkerhetsdokument och anvisningar. De har turnerats inom styrelsen. Alla medlemmar har just fått det i separat mail. Läs och kommentera. Viktigt att alla är införstådda med vad som gäller. Olyckor ska vi sky som pesten.

***En annan liten detalj är en nytillverkad släde, snickrad av en lastpall. Så nu slipper vi vingla på bogserad moppe när linan ska dras in i tomme.

Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Säkerhetsinformation och nödskärmspackning

Det blir i Johans nya magasin. 6 x 20 meter nytt, slätt trägolv. Visserligen 4 mil utanför Norrköping, 2 mil från Östra Husby om du kommer via Söderköping, men å andra sidan gratis.

Samling kl 10. Nödpackning börjar.
Kl 11 fika och säkerhetsinformation från Jerry med åtföljande diskussion. Även om du inte avser packa skärm så är det mycket angeläget att komma till den punkten.
Därefter fortsätter packningen så länge det behövs. Om du har bekanta som är skärmflygintresserade så plocka med dom.

Tyvärr är köksresurserna bristande, så jag ber att var och en tar med dryck o förtäring som man önskar.

Åk väg 209 mot Arkösund. När du passerat Kättinge skola är det ca 5 km kvar. Spana på busskyltarna. Vid hållplats Jonsberg sväng ner till höger så är du framme. Stort rött magasin.

Alla välkomna

Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Vinschning torsdag 23/4

Vi ses på fältet 1700. Har du inte markhanterat på länge kan det vara på tiden nu, om inte, ta tillfället i akt på torsdag.

Av Jerry P. :: Artikel ändrad 2015-04-21

Årsmöte 2015

Hej skärmflygare

Härmed kallas du till ordinarie årsmöte i NSFK

Söndag 8 mars kl 16

Lokalen är samma som medlemsmötet, Braskens krog i Söderköping vid Fixområdet.

Alla välkomna, och har du någon bekant som är intresserad så tag med honom/henne

Sedvanliga årsmöteshandlingar delas ut vd mötet

Johan Bagge
Odförande

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Licens 2015 - nu rätt avgifter

Nytt 2015-01-15: Avgifter till SSFF rättade!

Klubb-/fältavgiften för 2015 är 850 kronor (oförändrad mot 2014).

Registrera flygtiden på förbundssidan: Skärmflygförbundet

Nytt för 2015 är förbundets försäkringsalternativ. Läs mer på Svenska Skärmflygförbundet. Totalkostnad (lokala avgifter, fältavgift, förbundsavgift och försäkring) blir alltså för respektive försäkringsalternativ

Betalas till klubbens plusgiro 416 01 23-8

Om du har licens och försäkring genom annan klubb men vill vara medlem i Norrköpings Skärmflygklubb är avgiften 850 kr.

Skicka samtidigt mail till johan at bagge.se eftersom meddelanden ibland försvinner.
Johan Bagge
Kassör NSFK

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Styrelse och medlemsmöte 28 okt

Hej i skärmflygklubben,

Vi brukar ju kombinera styrelsemöten och medlemsmöten. Mycket informella möten alltså, men ändå bra att alla kan vara med och tycka.

Så alla medlemmar och andra skrämflygintresserade är välkomna till Braskens krog i Söderköping (vid Fixområdet, samma som förra gången)

Tisdag 28 oktober kl 19

Klubben bjuder på kaffe, övrig mat och dryck står du för själv.

Välkommen !

Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Fin sensommarkväll

För en gångs skull låg vinden för det mesta rakt i banan.
Och det blev 18 starter för de 6 piloter som kom med bra releasehöjder.
Ett fint facit.

Hösten närmar sej med mörkare kvällar, så det är kanske osäkert om det blir fler torsdagskvällar med flygning i år.

Håll koll på klubbsidan och mailen. Flygning o andra aktiviteter annonseras ju där.

Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Torsdagsflygningar

Hej skärmflygarvänner,

Senaste torsdagen (7/8) blev en trevlig kväll. 6 piloter flög 2 gånger var. Lite snedvind i början, men fint på slutet. Vinschen funkade utmärkt.

Nu kör vi vidare. Torsdag 14/8 kommer jag att vara på fältet från ca 17. Om vädret tillåter och det finns behörig startledare så flyger vi.

Torsdag 21/8 kallar vi till kombinerat styrelse- och medlemsmöte så som vi haft tidigare. Alla som vill är välkomna och mötet är mycket informellt.

Jag siktar på möte med grill vid 19 ca. Om förutsättningar finns så kan vi nog hinna några drag innan dess. Tag med egen mat/dryck om du vill.

Välkomna
Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2014-08-10

Flygning torsdagar under sommaren

Hej i skärmflygklubben,

För att förhoppningsvis höja flygfrekvensen kommer jag att vara på fältet på torsdagskvällar under sommaren, oavsett väder. Inte varje vecka, men när jag kan.

Jag annonserar på tisdagen om jag kommer att närvara.

Kanske sitter jag ensam, kanske kommer fler så det blir flyg. Jag åtar mej alltså inte att kolla att det finns startledare m.m. bara att jag själv är där och kan agera vinschoperatör.

Den som vill får gärna fråga efter andras närvaro (speciellt startledare)

Så...

Torsdag 10 juli från ca 17 är jag på fältet. Vi får se om det blir fler.

Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Säsongens aktiviteter

Hej i skärmflygklubben,

Vid vårt senaste styrelsemötet diskuterades bl.a. den kanske viktigaste frågan, hur ska medlemmarna aktiveras. Det är ju ett klassiskt problem i alla föreningar, och det enda sättet att få medlemmar att trivas och att få nya medlemmar är en bra verksamhet. Ofta uppfattas det som bara styrelsens ansvar, men en förening blir vad medlemmarna gör den till. Så du är mycket välkommen med idéer.

Några saker är i vart fall på gång.....

Motorflygsektion
När skärmflygintresserade hör av sej så visar det sej inte sällan (faktiskt för det mesta som jag känner det) att man egentligen siktar på motorskärmflyg. Och en inte så liten andel av medlemmar är mer eller mindre motorinriktade.

I klubben bildar vi därför en (informell) motorflygsektion. Uppdraget är helt enkelt att hålla kontakt med nya intresserade och att kanske ordna aktiviteter för motorskärmar.

Vinschkvällar
Hittills har vi sagt att det är vinschning alla torsdagskvällar. Tyvärr tenderar det att bli så allmänt så det inte blir av alls. Vi kommer istället att satsa på vissa torsdagar men att det då verkligen blir en aktivitet om det är flygbart, och kanske bara grillning om det inte går att flyga. Min tanke är att en medlem (i styrelsen eller ej) får ta varsin torsdag på sitt ansvar. Att gå ut med kallelse, kolla bemanning, kolla väder, förbereda o.s.v.

Tidigare medlemmar
Vi ska gå ut med mail till tidigare medlemmar. Vem vet, det kanske är någon som kan komma tillbaka? Ofta har man ju grejorna kvar i garderoben.

Tandemutbildning
Klubben har sedan flera år en egen tandemskärm som har använts mycket lite eftersom vi inte har någon tandempilot förutom Thomas Morsing.
Vi har nu kommet överens med Thomas att utbilda tre medlemmar till tandempiloter.
När det blir av så hoppas vi kunna köra intensivt, och därför behövs flera medlemmar som hjälper till med servicen. Vi återkommer om det. Det kan bli med ganska kort varsel för att passa på bra väder.

Bogserförarutbildare
Thomas kommer att utbilda en medem som får fomell rätt att utbilda nya vinschförare.

Infopaket
Vi ska ta fram ett informationspaket för alla som flyger i Söderköping. Med lokala regler, kontaktuppgifter, luftrumsregler och gränser m.m.

Gatuprataren
Vi har beställt bilder att sätta i gatuprataren att användas vid folksamlingar (marknadsaftnar m.m.) Beachflaggor finns sedan tidigare.

Johan Bagge

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Möte och ev flyg 22 maj

Mer information i kalendern.

Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2014-05-17

Nödskärmspackning 25 maj

Mer information i kalendern.

Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2014-05-17

Rädda Draklanda!?

Vill du visa ditt intresse för att bevara Draklanda i Åre - landningsplatsen för ett av landets mest kända friflygställen?

Bidra i så fall genom att skriva under här: http://www.skrivunder.com/skydda_draklanda

Utförligare bakgrund står att läsa här http://flygare.nu/skydda-draklanda/

Av Markus B. :: Artikel ändrad 2014-01-15

Licensförnyelse och medlemsavgift 2014

Dags att betala licens och medlemsavgift.

Det går till på samma sätt som tidigare, d.v.s. du loggar flygtid på förbundets sida och betalar både lokala avgifter, förbundsavgift och försäkring till klubben.

Förbundet håller på att införa ett system där man förnyar licensen via deras webbshop, men styrelsen i vår klubb har valt att avvakta något med det eftersom vår ekonomi är sammanlänkad med FK SPINN. Vi får se hur det blir nästa årsskifte.

Lokala avgifterna består av medlemsavgift i NSFK, medlemsavgift i FK SPINN och fältavgift (d.v.s. del av arrendet för fältet) är oförändrad 850 kr.

Till detta kommer förbundsavgift och försäkring. Vilken nivå väljer du själv enlig nedan.

Totalkostnad för singelpilot med BAS . . .. 1100 kr 850 kr = 1950 kr
Totalkostnad för singelpilot med MEDI . . . 1500 kr 850 kr = 2350 kr
Totalkostnad för singelpilot med MAXIMAL .. 2200 kr 850 = 3050 kr
Tandempiloter kan bara välja MEDI eller MAXIMAL, men tandemtillägget är slopat.

Betalning sker till Plusgiro 416 01 23-8

Läs mer om villkoren m.m.här
Licensinfo hos SSFF

När du har betalat, var god maila till mej eftersom meddelanden mellan bankkonton är osäker

Styrelsen vill påminna om att den lokala medlemsavgiften gäller kalenderårsvis. Så om du vill vara medlem ska du inte vänta till flygsäsongen startar. Om du däremot vill avvakta med förbundsavgiften går det bra, men meddela mej i så fall så jag vet. Du kan då senare komplettera med förbundsavgiften.

Och kom ihåg att det inte räcker med att ha betalat för att få flyga. Du ska ha fått brickan.

Kallelse till klubbens årsmöte kommer inom kort. Vi har gått över till kalenderår som räkenskapsår, och det medför att vårt årsmöte blir i början av nya året och inte, som tidigare, i slutet.

Efter dessa små pekpinnar önskar kassören god medlemstillströmnnig, aktivitet och mycket flygande 2014.

Johan Bagge
johan@bagge.se

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Motorister, flyg i kväll 29/8

Ser ut att bli fint väder i kväll.
Häng på motorn å kom å flyg
Ses vid 6-snåret på fältet

Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Fin vinschdag

Idag, 4 augusti, var det premiär för mej att köra nygamla vinschen. Och jag måste säga att den blivit fantastiskt bra.

Det var termiskt och kyttigt och periodvis rätt skarp vind. Men vinschautomatiken klarade det med glans. Man hade aldrig hunnit parera rycken i linan men den mauella gasen som var tidigare. För att undvika linbrott hade man då fått dra betydligt mindre med lägre releasehöjd.

Och några (råkade?) faktiskt hitta termik och var uppe och nosade på TMA-taket.

22 drag blev det. Bäst i år ?

Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Motorskärmsflygare!

Hej i skärmflygklubben,

Jag har fått styrelsens uppdrag att pejla motorskärmsläget i klubben (jag gillar inte den där eländiga benämningen paramotor. Det heter enligt föreskrifterna motorskärm).

Några medlemmar flyger aktivt, en del har grejor men utan att flyga och en del är på väg in.

Jag vill gärna få lite info om detta. Hur aktiveras de aktiva och hjälper vi nya. Känner ni ytterligare piloter i trakten som håller på ? Vet ni nån´ som är intresserad av att börja som behöver pushning (obs svengelska)

Ska vi ordna gemensam aktivitet ? Flyger du ? Vad har du för grejor ? Licens ?

Så maila gärna läget till mej eller till alla.

Själv flyger jag med och utan hjul (mest med, springa i nollvind du vet) och skrapar ihop tid så jag blir PM2. 20 timmar till så är det klart.

Johan Bagge