I söndags (20 maj) var det en stor dag i klubben för den ombyggda vinschen provades med höjdflyg.
Och allt tycks fungera nästan bättre än vi vågat hoppas.
I likhet med järnvägsbrokonstruktörer i USA som får stå under bron när första tåget far över så var det Markus som var premiärförsökskanin. Nåja, chefsutprovare Jerry hade gjort ett ytterst noggrant och seriöst program som omfattat flera dagars mätande och dragande av bilar, mopeder och markbundna piloter så det första höjdflyget var inte så nervpirrande.
Principen är alltså att motorn går med konstant varv och hydraulpumpen och ventilen ser till att draget i linan är precis jämt. Minsta variation i lindraget får pumpen att snurra fortare eller långsammare för att jämna ut draget.
Resultatet ger vinschningar som är mycket jämna och behagliga och minierar risken för linbrott. Rimligen är det även skonsammare för linan.
Vädret i söndags eftermiddag var perfekt med några meters vind i banan. Det var lite kyttigt en bit upp och man såg tydligt hur pumpen hela tiden jobbade så att trumman ändrade hastighet för att parera varierande drag. Tidigare fick vinschoperatören göra det med handgasen, men det är omöjlig att hinna med.
Flera medlemmar har gjort ett strålande jobb med ombyggnaden, men kärntruppen har bestått av Lasse och Jerry som har lagt ner massor av timmar på ombyggnaden, Nicklas M som har tillverkat tank, adapter, och andra metalltillbehör med jättefint och proffsigt resultat. Och Markus som har gjort hyudraulberäkningarna och skaffat pump, ventil m.m.
Hemsidan - lite statistik
Eftersom jag är Webmaster för klubbens hemsida händer det någon gång emellanåt att jag tittar på besöksstatistik för vår webplats. Vissa saker är faktiskt lite intressant.
Lite tillbakablick. Jag tror att klubben haft en hemsida sedan år 2000. Mycket har hänt sedan dess. Från början kundes saker bara läggas helt manuellt genom att ladda upp filer till en ftp-server. Några år senare tror jag första databasbaserade varianten kom. Ytterligare några år senare utvecklades det vidare och numera kan alla medlemmar göra inlägg om dom vill. (Mer eller mindre enkelt i alla fall ;-)
Men till vilken nytta är vår hemsida? Faktiskt verkar den vara hyffsat välbesökt. Nu är det inte helt lätt att tolka den statistik som kan fås. Men man kan i all fall få en uppfattning. Och man kan se trender.
Besöksstatistik 2011-2012. Alla stalpar är genomsnitt per dag. Många av träffarna är sannolikt sökrobotar och andra ovidkommande besök. Men även om 20% av besöken är "riktiga" så är det inte så tokigt ändå.
Till exempel brukar de mest välbesökta månaderna vara mars, april och maj. Samma period som de flesta svenska piloter går ur ide alltså. Antagligen är det också en hel del ickepiloter som läser, vilket ju är extra glädjande. Många besök har nämligen "Så funkar det" sidorna om friflyg och motorflyg samt länksidan. Sidan Aktuellt, som detta inlägg ju skrivs på, är nog mest välbesökt vilket väl hänger ihop med att den också uppdateras oftast.
Hur som haver. Vår hemsida används. Därför är det förståss bra om den innehåller bra och uppdaterad information. Hittar du något knasigt så eposta gärna Webmaster så försöker jag fixa det. Innehåll är lätt att korrigera, funktioner tar lite längre tid.
Blev lite förvånad över hur välbesökt sidorna om friflyg och motorflyg verkar vara så kanske lämpligt se hur gammal info som ligger där. Hade nästan glömt att dom sidorna fanns.
Flyg högt och långt, vi ses i luften!
Mvh
Webmaster Markus
Ps.
För er som undrar över hur mycket man egentligen ser. Statistiken som kan fås fram är 100% anonym. Det är omöjligt att härleda till någon person.
Ett fåtal besökare använder Internet Explorer 6 eller 7. Ett tips till er - prova att uppdatera till verision 8 eller 9. De tidigare varianterna åsamkar härdsmälta hos Webmaster vid design av hemsidan ;-)
Ds.
Vi har byggt om vår vinsch
Under senvintern och början av våren har vi byggt om vinschen. Den är kompletterad med en hydraulpump och vi kan med hjälp av denna få ett konstant drag i linan oavsett turbulens och störningar i luften. Vi räknar med att komma högre, att dragen blir "mjukare" och att vi får mindre slitage på vinschen, linan och övrig utrustning. Vinschen kommer även att bli lättare för vinschoperatörerna att handha. M.a.o. en ännu säkrare vinsch. Verkstadskörningarna är genomförda med mycket goda resultat. Kvar att göra är att prova ett antal drag med full lina. Vi kommer att köra med olika laster och använda en bil som får simulera skärm. Så fort fältet torkat och det är körbart med bil sätter vi igång. Under förutsättning att vi får bra torkväder kommer vi att kunna bogsera skärmar inom ett par veckor. Idag (28/4) är fältet vattensjukt.
Ut 2012-09-22 15.30-19.45
Hem 2012-09-29 12.15-16.30
Pris 1.1916 kr inkl skatter m.m. (Om det priset ändras ju närmare man kommer
vet jag inte)
Inkl:
Handbagage 8 kg
Incheckat ett kolli a 23 kg bredd längd höjd max 158 cm
Jag har inte mätt min säck och vet inte om det går att pressa in i
ovanstående (våra säckar är ju tämligen runda)
Förra året vägde min 19,9 kg (med Ryan får man ta med 20 kg)Beror förstår på
skärm, sele o tillbehör.
Om man inte klarar kraven finns två alternativ som jag ser:
Ett kolli á 23 kg men ökat mått till 159-200 cm. Kostar 450 kr enkel resa
eller
Ett extra kolli a 23 kg mått max 158 cm Kostar 300 kr enkel resa
Kanske kan vi dela på extra bagge och lägga kängor och hjälmar där. Brukar
ju väga en del och ta plats.
Varje deltagare ansvarar för egen transport till/från Malaga, men om ni
väljer andra alternativ kan det vara problem att ta sej till Motril.
Jag garanterar inte att jag uppfattat rätt med bagaget. Kolla själv.
F.ö. har jag idag talat med Thomas Morsing. Han tycker det ska bli kul.
Jag har även mailat Antonio som har bokat oss den veckan. Antalet kommer jag
att meddela senare. Det är inte kritiskt för honom. Jag tror han har 20
sängplatser för gäster. Par som vill ha eget rum är inget problem. Fast pris
330 EUR inkl säng, frukost, lunchpaket, transportbilar (exkl bränsle)och
tillgång till hans arrenderade flygställen.
Tillkommer: Ev extra bagage enl ovan, bränlse till trpbilar, trp t.o.f
Arlanda, mat o dryck utöver frukost o lunch, suovenirer och presenter till
hemmavarande.
Ytterligare flera medlemmar och supportrar är välkomna
V.g. ev. önskemål om uppgradering av licens
Ser fram mot en trevlig resa med mycket flyg.
Johan
Resa till Spanien är bestämd 22-29 sept
Nu är det bestämt att vi i klubbens regi kommer att göra en skämflygresa även i år.
Arlanda-Malaga, SAS Ut lörd 22 sept hem lörd 29 sept. Målet är Spaniens sydostkust med Malaga som destination och sedan transport till Motril 10 mil därifrån.
Var och en bokar och betalar sin egen biljett, men det är praktiskt att vi åker med samma förbindelse eftersom det underlättar transport till/från Malaga-Motril.
Instruktör är Thomas Morsing, som har stor lokalkännedom och ger möjlighet att licensuppgradera. Där finns chans att flyga både hang, berg och termik.
Vi bor hos Antonio som har skärmflygfirman Parapente Tropical. Det kostar 330 EUR per person o vecka. Då ingår Boende, frukost, lunchpaket, hyrbilar (exkl bränsle) och tillgång till några flygställen som han arrenderar och bara är öppna för hans gäster. Han säljer och skolar motortrike, så att ta en sådan (tandem) tur går säkert bra.
Vi hoppas även du vill hänga på. Antonio har plats för ett 20-tal gäster.
Medföljande icke-piloter är mycket välkomna
Preliminär kostnadsberäkning är:
Resa 2800 (räkna med sportutrustningstillägg) Boende m.m. 330 EUR, bränsle till trpbilar, ersättning Thomas, resa Arlanda, Mat utöver frukost o lunch.
Eventuellt får deltagarna betala ett förskott (1 000 kr) för del i gemensamma kostnader om man får förhinder.
Frågor, anmälningar m.m. meddelas mej
Johan Bagge
johan at bagge punkt se
Paramotorträff i Stockholm
Nedanstående inkom till webmaster;
Under Kristiflygare helgen (torsdag - lördag) 17-19 maj kör jag och Pelle Linnstrand en paramotorutbildning för piloter med friflygslicens och minst 20 timmar. Det blir en snabb kurs till reducerat pris (2500:- utan motor och 3200:- med) där du som elev måste läsa in teorin med vårt material före kursen.
På lördag och söndag arrangerar vi en liten paramotortävling där ALLA KAN STÄLLA UPP. Det blir en slalomtävling och tävlingen kommer att föregås av en kort tävlingsutbildning som ingår i startavgiften på 100:-
Detta paramotor camp kommer att vara beläget i Rickeby mellan Grillby och Enköping ca 8 mil (?) från Stockholm City.
Det finns både boendemöjligheter i vandrarhemmet för 250:-/natt eller på fältet i tält för 50:-/tält.
Du kan också låsa in din paramotor i ett förråd under natten.
I den mån det finns tid över så kommer vi givetvis att flyga så mycket det går och vi har t.o.m. en vinsch på plats under helgen för att tillgodose termikflygarnas behov!
Alla paramotorpiloter, friflygspiloter, nyfikna, utställare, instruktörer och annat löst folk är VARMT VÄLKOMNA till en kul flyghelg!
För bokning av boende, kurs och/eller tävlingen, v.g. ring Anders Eriksson på tel: 070-758 44 00.
Med vänlig hälsning,
Anders Eriksson
Phone: 46 (0) 70 - 758 44 00
Or; 46 (0) 735 - 39 44 00
Skype: Backyard.Sweden
Läs mer om Backyard på / Read more about Backyard on www.skarmflyg.se
Backyard Sweden
Anarisvägen 231
83172 Östersund
SWEDEN
Backyard Sweden is a paragliding school/shop/tandem company which organizes courses all over Sweden. Backyard Sweden are Swedish representatives for NOVA, SOL, ITV, Airfer, Karpofly, MicroAvionics. Backyard Sweden is developing Kharma paramotors.
Vår vinsch - det pågår saker del 2
Det är full aktivitet för att konvertera vår vinsch. Alla delar är tillverkade och håller nu på att monteras.
Pumpen när den provmonterades på reservväxellådan. En specialadapter har tillverkats för att fästa pumpen på växellådan och koppla pumpen till differentialen. Kanske den trixigaste biten att få till.
Tanken där den kommer att sitta mellan motorns vattenkylare och torpedväggen.
Olle och Lasse passar in pumpen. Inte en millimeter till övers :-)
Två slangar kommer gå till/från pumpen; en sugslang och en tryckslang. Här en provmontage. Fint!
Efter lite pyssel passar nu pumpen på växellådan. Tanken är ihopsvetsad med alla nödvändiga anslutningar för hydrauliken också på plats. Det återstår att göra fästhål, måla och skruva fast den.
Två sektioner av tre på styrventilen har tagits bort så det bara blir en spak och den kommer att placeras på durken lite till höger om operatören.
Hydraulslangar ska införskaffas liksom en skvätt olja. Härefter blir det dags för uppstart för att se att allt fungerar som tänkt. Hydrauliken ska då ställas och kalibreras med dragvåg.
Kanske kan vi starta upp mackapären inom ett par veckor. Fungerar allt som det ska har vi sedan säsongen framför oss. Men tills dess, får vi hålla tummarna för att det sista kommer på plats och att det hela fungerar!
Det pågår saker...
Staxt innan årsmötet (något litet sammandrag därifrån kommer nog här framöver) var vi några stycken som tittade på hur vi kommer vidare med att uppgradera vinchen. Jag tänkte skriva några rader om detta.
Idag består vinchen av en SAAB 900 motor med automatväxellåda. Vinschtrumman sitter på vänstra drivaxeln (istället för ett hjul) och differentialen är ihopsvetsad för att hålla emot höger "hjul" och få lagom varvtal.
Detaljer för pumpmontage. Adapter används för att fästa pumpen i växellådan.
Så vad är problemet? Jo, eftersom SAAB motorn är (relativt) kraftig innebär det att när man använder gasen så styr man hastigheten på wiren snarare än kraften i den. Om det kommer en vindby när man vinschar upp, måste alltså operatören vara väldigt snabb att reagera om draget ska bli jämnt. Det gör det också väldigt svårt att använda den startmetod vi vill vid lite vind eftersom man lätt springer över wiren om operatören inte gasar. Eller får man en raketstart om det gasas för mycket.
Därför är syftet med uppgraderingen är att förbättra vinschen så att den kan hålla ett jämnt drag automatiskt.
En liten projektgrupp bestående av mig själv, Lasse, Jerry, Olle, Johan och Niclas har bildats och byggandet har tagit full fart. Uppgraderingen kommer att bestå i att vinchen blir hydraulisk. Till det kommer vi att i huvudsak att använda en hydraulisk pump, en ventil som kan bromsa pumpen och en hydraultank. Vinschtrumman sitter kvar där den sitter. Pumpen fästs på den högra drivaxeln. Den ihopsvetsade differentialen byts mot en osvetsad dito. Genom att bromsa pumpen lagom mycket, vilket ventilen ser till, kommer dragkraften att kunna regleras steglöst och vara oberoende av både SAAB-motorns och trummans varvtal.
Ungefär så här ser styrventilen ut. Man drar i en spak för att reglera dragkraften i linan.
Just nu pågår arbete med att tillverka en hydraultank. En adapter för att fästa pumpen med har tagits fram och skall provmonteras. Niclas briljerar med tillverkning av detaljer och Lasse, Jerry och Olle provmonterar på vinschen. Själv försöker jag fixa fram hydrauldelar och bidra med dimensionering av systemet. Ombyggnaden kommer att förberedas så mycket som möjligt innan konvertering sker. Och skulle något inte fungera ska vi kunna backa ett steg och använda vinschen som den ser ut idag.
Kul att så många engagerar sig - det är det som kännetecknar en bra klubb!
Mvh
Markus
Klubbresa
Under årens lopp har ganska många av klubbens medlemmar varit på flygresor med olika arrangörer och resmål.
Det brukar vara trevliga utflykter, och speciellt kul om det är en klubbresa.
Jag har åtagit mej att hålla i sådan planering och frågar nu om ditt intresse.
Räkna med ca en veckas resa inom Europa. Vi letar efter mål där alla nivåer kan flyga och att en svensk instruktör är tillgänglig. Om du behöver uppgradera licens går det förmodligen bra. Resemål där någon medlem varit förut är ett plus.
Om vi sköter allt i egen regi blir det lite billigare. Väl så trevligt men kanske inte lika proffsigt som om man köper ett färdigt paket från en etablerad skärmflygresearrangör. T.ex. får du själv boka flyg.
Kostnaden varierar naturligtvis, men de kommersiella arrangörerna brukar ta ca 10 000 kr för en vecka inkl allt utom mat. Så det kan ge hint om kostnaden. Om någon anhörig, icke pilot, vill åka med så brukar det gå bra (med de risker det innebär, t.ex. alltför mycket fokus på skärmflyg).
Vädergaranti ger ingen.
Det brukar skickas ganska mycker mail när man informerar om vad som händer, och för att inte besvära alla medlemmer kommer jag att göra en mailinglista med alla som vill veta vad som händer (inte bara om du verkligen ska åka). Tiden pinnar på och det gäller att ha framförhållning p.g.a. bokning, semestrar, flyg o.s.v. Så vi får inte dröja för länge att komma till skott.
Så vänligen meddela mej:
Om du är intresserad av info om klubbresa
Namn o licensgrad
Ungefärlig tidpunkt som du tycker är bra
Tidpunkter som inte funkar (sannolikt tidsspann är maj-september)
Ev. ide´ om vart du vill åka
Intresse av uppgradering
Mvh
Johan Bagge
Licenser 2012 - uppdaterat!
Nytt 2012-02-05 - medlemsavgift fastställd
Vid vårt årsmöte 5 feb fastställdes oförändrad lokal medlemsavgift (exkl försäkring) till 850 kr. Där ingår medlemsavgift NSFK, FK SPINN och fältavgift.
Så nu blir hela avgiften att betala för 2012:
BAS 1850 kr
MEDI 2280 kr
MAXI 2780 kr
Plusgiro 416 01 23-8
Skicka samtidigt mail till johan at bagge.se eftersom meddelanden ibland försvinner.
Läs även det tidigare meddelandet om licenser 2012
Johan Bagge
Kassör NSFK
Tidigare meddelande om Licenser 2012 nedan
Licensförnyelsen fungerar som förra året, fast man kan faktiskt numera själv ändra kontaktupgifter. Bra, tidigare måste det göras av kansliet.
Avgifterna som ska betalas är dels lokala, dels förbundsavgift/försäkring.
Eftersom vårt årsmöte, där medlemsavgiften beslutas, inte varit än så är lokala avgiften inte fastställd. För 2011 var den 850 kr, och den kommer förmodligen att hamna ungefär där även i år.
Förbundsavgiften/försäkring är oförändrad och beror på vald försäkringsnivå:
BAS 1000 kr
MEDI 1430 kr (brukar väljas av de flesta)
MAXI 1930 kr
Vad de olika alternativen innebär kan du läsa på
förbundets sida. Klicka på gula kortet i vänstra kanten.
Där kan du även läsa hur förnyelsen går till och vad som krävs i antal flyg och (ev.) tid beroende på nivå.
Den förnyelseblankett som du ska hämta på förbundssidan och fylla i ska du behålla själv. I vår klubb gör vi inte så att du ska skicka in den till kassören. Ansökan och flygtider som du registrerar sker på ditt eget ansvar.
Kassören bara verifierar att du är medlem.
Om du inte räknar med att flyga förrän till våren kan du vänta med att ansöka och betala till efter vårt årsmöte.
Om du däremot siktar på att flyga direkt efter årsskiftet (t.ex. åka på resa) så ska du ansöka om förnyelse nu.
Du måste även betala försäkringsavgiften för att den skall gälla. Lokala avgiften kan du vänta med tills efter årsmötet.
När du registrerat flygtid (och fyllt i blanketten) ska du maila till kassören johan@bagge.se så verifierar jag ditt medlemsskap hos förbundet.