Svesse dök upp hos mej strax efter 06.00 och efter ett par felkörningar och telefonsamtal kunde vi snart rulla iväg mot Kåseberga.
Väl framme och stressade för att inte missa några potentiella flyg, vilket snart visade sej onödigt, kunde vi lämpa av våra prylar i stugan vi hyrt.
Stugan låg belägen precis nedanför hanget med endast en (mödosam) backe att streta sej uppför. De som inte hade nödskärmen monterad hade ett lättare resa!
Torsdagen bjöd på ett par svängar på hanget för undertecknad innan första bombningen var ett faktum. Inte så mycket mer flygande denna dag förutom i skolbacken som de flesta hade kul i. En del fick hanga riktigt mycket här under resan.
Fredagen tyckte någon i gruppen var en bra dag för årets första bad! Empiriska tester visar att det krävs en del jobb för att torka utrustningen om man vill ha med sej den i vattnet!
Som tur är finns det bara två typer av skärmflygare, de som har vattenlandat och de som kommer att vattenlanda! Eller ska man kanske säga, vi som har gjort det och ni som kommer att göra det :-)
Lördagen bjöd på dramatik när vädret under en kort period på morgonkvisten visade sej vara flygbart. Alla fick flyga och det märktes direkt på humöret hos deltagarna.
Söndagen, ja vad ska man säga. Vi åkte hem.
För att summera resan så fick vi flyga men de flesta hade velat haft mer! Alla fick trots allt flyga, Mannerlöf och Ström fick sina hangbehörigheter och vi åt och drack gott!
Modellflyg var roligt att kika på
Det var inte bara kaffe som dracks!
Niclas Ström kvällshangar
Ibland blir Jerry trött
Mannerlöf in action
Årsmötet 10 mars
Den 10 mars kl 14 på "Sports" i Söderköping
Vi möts kl 14. Vid 15 ca serveras mat. Klubben ger ett matbidrag på 100 kr till alla närvarande medlemmar.
Har du bilder, film m.m. att visa så plocka med.
Och så behöver vi några bilder till nya gatuprataren. Behöver inte vara i full storlek (50 x 70 cm) men motiven ska vara lämpliga att visa för presumtiva intressenter.
Valda bilder premieras med någon form av belöning.
Och naturligtvis ska du plocka med frågor och ideer om verksamheten. Mötena brukar inte vara så formella, utan mer inriktade på det vi håller på med.
Om du har någon bekant, skärmflygintresserad, så är han/hon välkommen att hänga med.
Johan Bagge
Kassör
Kortrapport från Danmark!
[Uppdaterat med bild 2013-02-07 //Webmaster]
Hej på er!
Nu är samtliga deltagare hemma i gott skick från Toftum Bjerge!
Svesse redo, Jimmy högt och Markus lågt.
Avresa från Sverige på torsdagen, ankomst sen torsdagkväll till Toftum. Väderprognosen såg dyster ut inför fredagen men vissa förhoppningar fanns.
Rumsdelning avhandlades och jag själv och Svesse lyckades knipa en ohyggligt högljudd våningssäng. Faktiskt så illa att man vaknade av att man vände sej i sömnen. Då väckte man även sin rumskamrat och antagligen de övriga i rummen bredvid.
Fredagen blev mestadels åka och titta på de närliggande hang som fanns för olika vindriktningar. Ett av dem var terraserat och särskilt spännande. Dimma och regn och felaktiga vindriktningar gjorde att fredagen försvann helt.
Lördag blev en kanondag. Vi åt frukost och begav oss 200 meter bort från huset bort till det lokala hanget. Dagen började med nerflyg för de flesta. Man blir varm och go av att gå uppför hangen i alla fall. Därefter kom vinden igång och de flesta av oss fick chansen att hanga tills vi frös i första omgången. Efter det dog vinden ut och vi tog lunch!
Efter lunch kom vinden igång igen och vi fick en runda på hanget igen och slutligen några nerflyg.
Söndagen bjöd på dåligt väder igen och vi packade ihop för tidig avfärd istället.
Summa sumarum blev resan lyckad. De flesta fick mersmak och chans att bättra på sitt flygtrim tidigt på säsongen!
Dåligt med bilder från min sida men Jonas tog lite kort i alla fall!
mvh Jimmy
SSFF instruktörseminarie - resumee
Finns att läsa på sidan Medlem (kräver inloggning).
Medlemskväll
Hej!
Norrköpings skärmflygklubb bjuder in till klubbkväll på Black Lion med mat och dryck:
Vi träffas vid Black Lion kl 18.30 tisdag den 4:e december. Vi får lära oss mer om olika whiskeysorter och därefter äter vi gemensam middag.
Whiskyprovning
Detta är kursen där vi provar och pratar om dom olika regionerna som finns i scottland och som framställer single malt. Den första delen är teoretiskt där er proffsige whiskyprovare förklarar framställningen av whisky och regionernas inverkan och varför dom påverkar whiskyn. I den andra delen så smakar så smakar vi på 5 st sorter från dom 5 regionerna Highland, Lowland, Speyside, Islay och Cambeltown. Provningen tar ca 1,5 timme.
Observera att vi behöver bli minst 8 personer för att provningen ska bli av. Blir vi färre nöjer vi oss med middag! Whiskeyprovningen kostar 350:- / person vilket vi själva står för!
Eftersom vi alla i skärmflygklubben även är medlemmar i FK SPINN så är vi välkomna till årsmöte enligt nedan.
Vårt eget årsmöte kommer att bli i januari/februari
FK SPINN
Tid: torsdagen den 6 december 19:00 på Himmelstalundsgymnasiet
Skolområdet är stort och vi ska inte vara i själva skolhuset. Djurhuset ligger på Vattenverksvägen.
Gratis parkeringar finns. Kör således inte ner till mässhallarna och Stadium Arena utan tag höger vid T-korset när du kommer fram till det höga nätet som omringar skolområdet. Där till höger ser du en byggnad med texten ”Himmelstalundsgymnasiet” på gaveln. Det är djurhuset.
Samling utanför 1900. Kommer du senare v.g. ring Roland på 070-5289777.
Klubbresa Spanien - resume
För andra året i rad åkte klubben till Spanien för att flyga. Här är en lite resume.
Starten på Padul.
Olle över utfall.
Starten på Padul. Tog man fart med (stackars) bilarna kom man upp direkt på starten :) Lite stenigt är det allt i dessa trakter.
Jonas startar på Padul.
Jonas flyger! Padul.
Johan startar från Padul.
Jerry ovanför Padul.
Per och Bert kollar loggen. Padul.
Vi som var med (förutom jag själv som tog fotot).
Totalt 9 medlemmar var med på resan däribland Thomas som fungerade som instruktör och guide. De flesta av oss flög från Arlanda och anlände till Malaga under lördag kväll. Dessvärre saknades Bert skärm. Så efter att ha anmält detta till SAS blev nästa steg att ta oss till Motril. Thomas mötte oss på flygplatsen och efter en bra stund kunde vi också få ut en hyrbil. Lite strul där också eftersom Antonio råkat boka fel vecka. Ingen större fara skedd dock eftersom vi också hade två andra bilar med ganska gott om utrymme.
Så, slutligen närmade vi oss Motril. Tack och lov med Thomas som guide för annars hade vi spenderat ett par timmar till innan vi hittat fram till vårt boende. Vänster vid fabriken, höger bakom hörnet, raktfram förbi växthuset och lilla hunden, höger vid skylten upp genom tunneln osv osv. Phu.
På en sluttning låg vårt boende bestående av flera etage med olika lägenheter, poler, små tärdgårdar och uteplatser. Lite udda men klart trivsamt ställe. Gemensam frukost i ett större rum. Värden verkade van vid skandinaver eftersom dom fyllt halva kylskåpet med små Yoplait-youghurt - något som dom själva förmodligen äter högst en av per gång. Det går dock åt lite fler om man ska få ihop en tallrik :)
Flygningen då? Efter att ha rekat landningar, en ordinarie på stranden och två alternativlandningar, blev första starten Loma del Gato. Dit tog man sig på små slingriga och ibland branta (på riktigt alltså) vägar. Hyffsat fin bergsstart. Nollvind gav dock lite extra krydda åt starterna.
Nästa flyg gjorde på La Herradura. Ett kusthang med riktigt bra lyft. Flera fick riktigt långa flyg här. Och landningsöl? Ja naturligtvis!
Under måndagen åkte vi till Padul. Ett ställe exklusivt för ParapenteTropical:s gäster. Inte så högt men väldigt fint ställe. Efter en stund kom termiken igång och det gick att ta sig en bra bit upp. Trevligt flygställe.
Nästa anhalt och boende var Alfacar som ligger lite längre in i landet. Därifrån åkte vi till Cenes. Fint ställe med lite högre fallhöjd och stor start. Här fick flera uppleva rejäl termik. Fram på dagen blev termiken väl stark och efter att alla landat provade vi åter Padul men tyvärr var inte vinden den rätta.
Under onsdagen började vädret bli lynnigt. Endast Johan tog på sig winddummy-tröjan och gjorde resans enda start från Alfacar. Skärmprassel gjorde att vi andra packade reverserade uppackningen av skärmarna.
Efterföljande dagar var det dock regn och rusk för hela slanten. Efter 2 månader av total torka tyckte vädergudarna det vore lämpligt att släppa ut sisådär halva årsnederbörden på kort tid. Tydligen flöt bilar omkring i närliggande byar/städer. Tid för lite alternativa aktiviter alltås. Besök i Alhambra. Också besök i gigantisk grotta i Nerja. Och inte minst gott om tid för teori för de som valde att komma vidare bland licensgrader.
Så nu är man sugen på ytterligare klubbresor!
Lyckad vinschpremiär
I söndags (20 maj) var det en stor dag i klubben för den ombyggda vinschen provades med höjdflyg.
Och allt tycks fungera nästan bättre än vi vågat hoppas.
I likhet med järnvägsbrokonstruktörer i USA som får stå under bron när första tåget far över så var det Markus som var premiärförsökskanin. Nåja, chefsutprovare Jerry hade gjort ett ytterst noggrant och seriöst program som omfattat flera dagars mätande och dragande av bilar, mopeder och markbundna piloter så det första höjdflyget var inte så nervpirrande.
Principen är alltså att motorn går med konstant varv och hydraulpumpen och ventilen ser till att draget i linan är precis jämt. Minsta variation i lindraget får pumpen att snurra fortare eller långsammare för att jämna ut draget.
Resultatet ger vinschningar som är mycket jämna och behagliga och minierar risken för linbrott. Rimligen är det även skonsammare för linan.
Vädret i söndags eftermiddag var perfekt med några meters vind i banan. Det var lite kyttigt en bit upp och man såg tydligt hur pumpen hela tiden jobbade så att trumman ändrade hastighet för att parera varierande drag. Tidigare fick vinschoperatören göra det med handgasen, men det är omöjlig att hinna med.
Flera medlemmar har gjort ett strålande jobb med ombyggnaden, men kärntruppen har bestått av Lasse och Jerry som har lagt ner massor av timmar på ombyggnaden, Nicklas M som har tillverkat tank, adapter, och andra metalltillbehör med jättefint och proffsigt resultat. Och Markus som har gjort hyudraulberäkningarna och skaffat pump, ventil m.m.
Hemsidan - lite statistik
Eftersom jag är Webmaster för klubbens hemsida händer det någon gång emellanåt att jag tittar på besöksstatistik för vår webplats. Vissa saker är faktiskt lite intressant.
Lite tillbakablick. Jag tror att klubben haft en hemsida sedan år 2000. Mycket har hänt sedan dess. Från början kundes saker bara läggas helt manuellt genom att ladda upp filer till en ftp-server. Några år senare tror jag första databasbaserade varianten kom. Ytterligare några år senare utvecklades det vidare och numera kan alla medlemmar göra inlägg om dom vill. (Mer eller mindre enkelt i alla fall ;-)
Men till vilken nytta är vår hemsida? Faktiskt verkar den vara hyffsat välbesökt. Nu är det inte helt lätt att tolka den statistik som kan fås. Men man kan i all fall få en uppfattning. Och man kan se trender.
Besöksstatistik 2011-2012. Alla stalpar är genomsnitt per dag. Många av träffarna är sannolikt sökrobotar och andra ovidkommande besök. Men även om 20% av besöken är "riktiga" så är det inte så tokigt ändå.
Till exempel brukar de mest välbesökta månaderna vara mars, april och maj. Samma period som de flesta svenska piloter går ur ide alltså. Antagligen är det också en hel del ickepiloter som läser, vilket ju är extra glädjande. Många besök har nämligen "Så funkar det" sidorna om friflyg och motorflyg samt länksidan. Sidan Aktuellt, som detta inlägg ju skrivs på, är nog mest välbesökt vilket väl hänger ihop med att den också uppdateras oftast.
Hur som haver. Vår hemsida används. Därför är det förståss bra om den innehåller bra och uppdaterad information. Hittar du något knasigt så eposta gärna Webmaster så försöker jag fixa det. Innehåll är lätt att korrigera, funktioner tar lite längre tid.
Blev lite förvånad över hur välbesökt sidorna om friflyg och motorflyg verkar vara så kanske lämpligt se hur gammal info som ligger där. Hade nästan glömt att dom sidorna fanns.
Flyg högt och långt, vi ses i luften!
Mvh
Webmaster Markus
Ps.
För er som undrar över hur mycket man egentligen ser. Statistiken som kan fås fram är 100% anonym. Det är omöjligt att härleda till någon person.
Ett fåtal besökare använder Internet Explorer 6 eller 7. Ett tips till er - prova att uppdatera till verision 8 eller 9. De tidigare varianterna åsamkar härdsmälta hos Webmaster vid design av hemsidan ;-)
Ds.
Vi har byggt om vår vinsch
Under senvintern och början av våren har vi byggt om vinschen. Den är kompletterad med en hydraulpump och vi kan med hjälp av denna få ett konstant drag i linan oavsett turbulens och störningar i luften. Vi räknar med att komma högre, att dragen blir "mjukare" och att vi får mindre slitage på vinschen, linan och övrig utrustning. Vinschen kommer även att bli lättare för vinschoperatörerna att handha. M.a.o. en ännu säkrare vinsch. Verkstadskörningarna är genomförda med mycket goda resultat. Kvar att göra är att prova ett antal drag med full lina. Vi kommer att köra med olika laster och använda en bil som får simulera skärm. Så fort fältet torkat och det är körbart med bil sätter vi igång. Under förutsättning att vi får bra torkväder kommer vi att kunna bogsera skärmar inom ett par veckor. Idag (28/4) är fältet vattensjukt.