Logga in

Anslagstavla

Premiär med vinschning på Smedby Gård

I lördags gjorde vi vår officiella premiär med vinschning på Smedby Gård. Vi började kl. 0900 med genomgång av hur vi ska samexistera med vår verksamhet och ridverksamheten på gården. Vi gick också igenom det nya avtalet vi har med Kungsängentornet och Östgöta kontrollcentral, en genomgång vi är ålagda att göra med alla som flyger på fältet.

Lokalerna vi har möjlighet att utnyttja på gården har mycket hög standard, med en konferensdel och café. Konferensdelen har vi tidigare också utnyttjat till ompackning av nödskärmar.

Vi hann med en fika på Lottas goda hembakade sockerkaka innan vi drog ut vinschen, moppen mm. En pratstund över en kopp kaffe är mycket värd när många idéer och tankar får ges utrymme.

Vi var 12 piloter på plats varav några inte har vinschbehörighet men de visade prov på god anda när de idogt tränade balansering i den relativt hårda vinden. Den träningen kommer att betala sig oavsett vilken typ av flygning som kommer att göras framöver.

Vi vinschade från sydost mot nordväst med en linlängd på ca 900m vilket gav releasehöjder runt 600 m. Den höga höjden beror på att vinden på höjd pendlade runt 10 m/s och vinschens automatik utjämnade vindbyarna på ett utmärkt sätt. Vinschens sätt att arbeta gjorde även att upplevelsen under vinschningen kändes lugn och bekväm. Vid vinschen kunde man se vinschtrumman, ibland, nästan stanna för att hålla en jämn belastning i linan. Sikten var var enastående och när vi på grund av vinden inte hade så stora möjligheter till termik blev det mest att stå mot vinden och kolla utsikten.

Samarbetet med flygtrafikledningen fungerade som vanligt friktionsfritt, vi fick den luft vi begärde, upp till 1500m i sektor Tingstad nord.

En förändring som gäller från nu, är att all PM-flygning ska ske på nordvästra delen av vinschfältet. Vindstruten vi satte upp på "gamla" PM- och balanseringsfältet kommer att flyttas till vinschfältet.

Betalning för vinschdrag skall numera göras via Swish till kassörens nummer 0707670506 eller annat sätt efter överenskommelse med kassören (Medlem 50 kr gäst 70 kr).

Av Jerry P. :: Artikel ändrad 2019-09-23

Brobygget nästan klart

Flytten till Smedby gård innebär som vi vet betydligt bättre flyg än i Söderköping på det sättet att vi får flera startriktningar och därmed bättre releasehöjder eftersom vi kan anpassa starten efter vinden på ett helt annat sätt.

För att kunna utnyttja en av starterna till fullo behövs en bro för lindragaren över ett stort dike. Denna bro är nu nästan färdig. Ett antal medlemmar med Jerry som boss och med god hjälp av Kjells grävare har jobbat ett par dagar med stolpar och plankor.

Idag kom däcket på plats. Bilden visar ett halvfärdigt bygge men när dagen var slut var alla plankor ditskruvande. Kjell fotade.

Lite utfyllnad i kanterna och ett par kantbrädor återstår. Sedan är det bara att gasa på med moppen. Den starten blir då faktiskt hela 1000 meter.

Ytterligare en fördel är att vi exponeras för alla tusentals bilister som passerar på E22:an. Det finns just inget annat att se just på den sträckan.

Johan

Brobygge liten.jpg
Av Johan B. :: Artikel ändrad 2019-09-06

Kallelse till årsmöte 2019

Plats:20/3 2019 Kl 18:00 Smedby Gård. Halvvägs mellan Norrköping o Söderköping. Väster om E22
Klubben bjuder på förtäring
Vänligen anmäl deltagande till johan at bagge punkt se
Välkomna

Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2019-02-06

Flytten klar från Söderköping

Straxt efter nyår 2019 när tjälen bar Kjells lastbil men innan snön kom körde vi tälthangaren till Smedby gård, halvvägs till Norrköping.

Bilden visar David, Jerry, Kjell och Lasse efter utfört jobb. Johan bakom kameran.
Vinschen med tillbehör står sedan i höstas i en ladan. När våren kommer blir det uppsättning av tältet. I princip som i Söderköping.

Johan

IMG_20190125_112144.jpg
Av Johan B. :: Artikel ändrad 2019-02-06

Licens och medlemsavgift 2019

Medlemsavgiften är 400 kronor. Licens/försäkring tillkommer.

Registrera flygtiden på förbundssidan: Skärmflygförbundet.

Läs mer om försäkringen på Svenska Skärmflygförbundet. Totalkostnad (medlemsavgift,förbundsavgift och försäkring) blir för respektive försäkringsalternativ

Betalas till klubbens plusgiro 416 01 23-8.

Om du har licens och försäkring genom annan klubb men vill vara medlem i Norrköpings Skärmflygklubb är avgiften 400 kr.

Skicka samtidigt mail till johanbagge.se eftersom meddelanden ibland försvinner.

Den som vill fortsätta att vara medlem i Spinn (och t.ex. flyga motor från fältet, är välkommen att vara medlem där. Och i så fall betala medlemsavgift (men ingen fältavgift).

God Jul och Gott Nytt Flygår till alla skärmflygare!

Johan Bagge
Kassör NSFK

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2019-01-04

Idag flög vi som fåglar till riktiga höjder i vinschen

Idag flög vi som fåglar till riktiga höjder i vinschen. Vi var några som ville flyga idag. Lasse trogen vinschare och Niclas M, Jerry och Per som togs till nya höjder vid 10 genomförda flyg upp till 650m urkopplings höjd.

IMG_0508.JPG
IMG_0514.JPG
IMG_0519.JPG
IMG_0521 j.jpg
Av Okänd . :: Artikel ändrad 2018-06-04

Betalning vinschavgift

Vi har ju som bekant haft lite olika system för betalning av avgifterna under årens lopp. Biljetter, förskottsbetalning, kontant o.s.v. Inget har funkat riktigt bra, inte av oärlighet, utan för att det varit krångligt. Har jag betalat eller inte? Nu inför vi en ny metod enligt styrelsens beslut. Den bygger på den nu så populära principen självkontroll.

1 Avgiften för ett drag är för medlemmar 50 kr. För icke medlemmar 70 kr.

2 Betalning sker direkt efter dagens slut genom Swish till kassören tel 0707-670506. Inbetalning till vårt Plusgiro går även bra 416 01 23-8 om det föredras, men vänligen betala snarast efter vinschdagen. Skriv alltid: Vinsch datum och namn (I den ordningen så är det enkelt att sålla ut, skriv inget mer, antal drag t.ex. spelar ingen roll, bara beloppet)

3 Det är pilotens ansvar att beloppet är rätt. Antal drag noteras som vanligt i pärmen, men kontroll mot inbetalt belopp kommer inte att ske.

4 Startledaren informerar alla piloter om detta.

Jag ska gå igenom föregående års listor och ta fram tillgodo. Dessa meddelar jag med separata mail.

Johan Bagge

Kassör

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2018-05-27

Årsmöte 2018

Välkommen till skärmflygklubbens årsmöte onsdag 7 feb Platsen är Smedby gård hos Kjell Lindh

https://personer.eniro.se/resultat/0707-482614

Enklare förtäring, typ macka, serveras från 19.00 så siktar vi på mötesstart 19.30

Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2018-01-21

Licensförnyelse 2018

Klubb-/fältavgiften för 2018 är 850 kronor (oförändrad mot 2017) liksom licensavgift/försäkring. Både SPINN och förbundet har höjt avgifterna, men om vi ska höja får vi ta upp på årsmötet.

Registrera flygtiden på förbundssidan: Skärmflygförbundet.

Läs mer om försäkringen på Svenska Skärmflygförbundet. Totalkostnad (lokala avgifter, fältavgift, förbundsavgift och försäkring) blir alltså för respektive försäkringsalternativ

Betalas till klubbens plusgiro 416 01 23-8

Om du har licens och försäkring genom annan klubb men vill vara medlem i Norrköpings Skärmflygklubb är avgiften 850 kr.

Skicka samtidigt mail till johan snabel-a bagge.se eftersom meddelanden ibland försvinner.

God Jul och Gott Nytt Flygår till alla skärmflygare!

Johan Bagge
Kassör NSFK

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2019-01-04

Vill du börja skärmflyga ?

Klart du då ska vara med i Norrköpings skärmflygklubb

På våra sidor kan du läsa det mesta om vår verksamhet och kontaktuppgifter.

Via länkarna till vänster finns hur mycket som helst att läsa om skärmflyg.

KURSER

Kurser på olika nivåer ordnas av klubbar och skärmflygskolor på många platser ilandet. De leds alltid av en utbildad instruktör.

Om det finns tillräckligt många intresserade kan vi ordna kurser lokalt. Hör av dej till klubben så kan vi berätta mer

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2017-01-23

Fina flyg i söndags

Fullt utdragen lina, 1200 meter, fin vinsch och bra väder. Med releasehöjder på 500-600 meter. Och flygtider på uppåt 20 minuter.

En o annan lär t.o.m. ha landat trots att man låg i stig. Flera skärmar i luften samtidigt. Jag tror att det var rekord i genomsnittliga flygtider, någonsin.

En sån' pangdag!

Fler sådan vill vi ha.

Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2015-08-25

Utskick från hemsidan nu till klubbens e-postlista

Från klubbens hemsida har det skickats ut automatiska notiser till de medlemmar som valt att prenumerera på t.ex. sidorna Aktuellt och Kalender. Ofta har det dock slarvats med att lägga in nya medlemmar på hemsidan varför vissa inte känt till möjligheten.

Nytt är nu att dessa utskick kommer skickas till klubbens e-postlista (som man kan prenumerera på via formuläret på startsidan om man inte redan gör det). Befintliga prenumerationer till enskilda medlemmars adresser är nu borttaget för att man inte ska få dubbelt (både via epostlistan och sin egen adress).

I dessa utskick fanns en länk med användarnamn och lösen till sidan Medlem (som kräver inloggning). Inloggningsuppgifterna står inte längre med men fås mot begäran från webmasterskarmflyg.org. Du behöver dessa uppgifter om du själv vill göra ett inlägg eller när du uppdaterar dina medlemsuppgifter (via sidan Medlem ovan).

För kännedom är det ca 1 timme fördröjning efter att man skapat/uppdaterat ett inlägg tills dess att ett epostmeddelande skickas ut från hemsidan. Detta eftersom man alltid ser något litet precis efter att man tycker man granskat klart :P

Nedan är f.ö. vad man kan råka ut för en sommar som denna. För mycket parawaiting är hälsovådligt. (Antar dock att risken för uttorkning som på bilden är låg).

parawaiting.jpg
Sommarens mesta flyginaktivet? Nya parawaiting-rekord väntas i skärmflygarvärlden...

Bild från www.windlines.net.

Av Markus B. :: Artikel ändrad 2017-11-05

Licens 2016

Klubb-/fältavgiften för 2016 är 850 kronor (oförändrad mot 2015) liksom licensavgift/försäkring.

Registrera flygtiden på förbundssidan: Skärmflygförbundet.

Läs mer om försäkringen på Svenska Skärmflygförbundet. Totalkostnad (lokala avgifter, fältavgift, förbundsavgift och försäkring) blir alltså för respektive försäkringsalternativ

Betalas till klubbens plusgiro 416 01 23-8

Om du har licens och försäkring genom annan klubb men vill vara medlem i Norrköpings Skärmflygklubb är avgiften 850 kr.

Skicka samtidigt mail till johan snabel-a bagge.se eftersom meddelanden ibland försvinner.

Johan Bagge
Kassör NSFK

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-17

Lyckad flygdag i Stegeborg

Vi hängde på SPINN:s paviljong vid flygdagen i Stegeborg 6 juni. Lasse och Johan var där och visade lite grejor och berättade om skärmflyg. Gatuprataren och beachflaggan funkade fint.

Det kom fram folk i stort sett hela tiden. En del visste ganska mycket och en del hade till och med haft licens. Då gällde det att puffa för en comeback.

Och en del hade förstås ingen susning om hur det funkar.

Själva flygdagen var lite blek eftersom DC3:an och fallskärmshoppnigen ställdes in. Så luftaktiviteterna inskränkte sej till två JAK-uppvisningar och modellflyg.

Men det fanns ju hoppborg.

Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Det händer en del i klubben

*** Läget med vinschen är den att Jerry och Niclas planerar hur den nya trumman som Niclas tillverkat ska sitta. Jättefin, stadig och rak. Men den är betydligt bredare eftersom stommen är en SAAB-fälg. Dels är den bredare och dels ska den sitta direkt på navet som fälgar brukar. Men det medför att linledarna måste flyttas.

*** Johan kämpar med ny kabeldragning enligt Markus elschema. Det finns många gamla kablar som ska tas bort och ersättas med nya sedan vinschen blev hydraulisk och digitalstyrd. Det mesta är klart och testat. Återstår kylfläkt-automatik. Just nu får man starta fläkten manuellt med en strömbrytare.

*** Jerry har varit och talat med bonden om att vi får köra med med moppen över fältet in mot stan'. Glädjande nog mötte det inga hinder, och ersättningen kommer att bli måttlig. Det räcker, som sagt, med ett enda moppespår. Inte nog med det, den sympatiska bonden med familj blev intresserade av skärmflyg, och nog ska vi kunna bjuda på ett par tandemflyg vartefter. Enligt Jerry kan draget bli uppåt 1200 meter !

*** Gatuprataren blir klar i veckan och förhoppningsvis ställs den ut under marknadsdagen på lördag.

Den 6:e juni kommer vi att delta vid flygdagen i Stegeborg. SPINN ska ha ett tält och flyg. Vi hänger på och visar lite grejor och information. Kan du komma ett par timmar är det bra. Räkna inte med flyg, men att snacka går ju.

*** Jerry har lagt ner ett stort jobb på att uppdatera diverse säkerhetsdokument och anvisningar. De har turnerats inom styrelsen. Alla medlemmar har just fått det i separat mail. Läs och kommentera. Viktigt att alla är införstådda med vad som gäller. Olyckor ska vi sky som pesten.

***En annan liten detalj är en nytillverkad släde, snickrad av en lastpall. Så nu slipper vi vingla på bogserad moppe när linan ska dras in i tomme.

Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Säkerhetsinformation och nödskärmspackning

Det blir i Johans nya magasin. 6 x 20 meter nytt, slätt trägolv. Visserligen 4 mil utanför Norrköping, 2 mil från Östra Husby om du kommer via Söderköping, men å andra sidan gratis.

Samling kl 10. Nödpackning börjar.
Kl 11 fika och säkerhetsinformation från Jerry med åtföljande diskussion. Även om du inte avser packa skärm så är det mycket angeläget att komma till den punkten.
Därefter fortsätter packningen så länge det behövs. Om du har bekanta som är skärmflygintresserade så plocka med dom.

Tyvärr är köksresurserna bristande, så jag ber att var och en tar med dryck o förtäring som man önskar.

Åk väg 209 mot Arkösund. När du passerat Kättinge skola är det ca 5 km kvar. Spana på busskyltarna. Vid hållplats Jonsberg sväng ner till höger så är du framme. Stort rött magasin.

Alla välkomna

Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Vinschning torsdag 23/4

Vi ses på fältet 1700. Har du inte markhanterat på länge kan det vara på tiden nu, om inte, ta tillfället i akt på torsdag.

Av Jerry P. :: Artikel ändrad 2015-04-21

Årsmöte 2015

Hej skärmflygare

Härmed kallas du till ordinarie årsmöte i NSFK

Söndag 8 mars kl 16

Lokalen är samma som medlemsmötet, Braskens krog i Söderköping vid Fixområdet.

Alla välkomna, och har du någon bekant som är intresserad så tag med honom/henne

Sedvanliga årsmöteshandlingar delas ut vd mötet

Johan Bagge
Odförande

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Licens 2015 - nu rätt avgifter

Nytt 2015-01-15: Avgifter till SSFF rättade!

Klubb-/fältavgiften för 2015 är 850 kronor (oförändrad mot 2014).

Registrera flygtiden på förbundssidan: Skärmflygförbundet

Nytt för 2015 är förbundets försäkringsalternativ. Läs mer på Svenska Skärmflygförbundet. Totalkostnad (lokala avgifter, fältavgift, förbundsavgift och försäkring) blir alltså för respektive försäkringsalternativ

Betalas till klubbens plusgiro 416 01 23-8

Om du har licens och försäkring genom annan klubb men vill vara medlem i Norrköpings Skärmflygklubb är avgiften 850 kr.

Skicka samtidigt mail till johan at bagge.se eftersom meddelanden ibland försvinner.
Johan Bagge
Kassör NSFK

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Styrelse och medlemsmöte 28 okt

Hej i skärmflygklubben,

Vi brukar ju kombinera styrelsemöten och medlemsmöten. Mycket informella möten alltså, men ändå bra att alla kan vara med och tycka.

Så alla medlemmar och andra skrämflygintresserade är välkomna till Braskens krog i Söderköping (vid Fixområdet, samma som förra gången)

Tisdag 28 oktober kl 19

Klubben bjuder på kaffe, övrig mat och dryck står du för själv.

Välkommen !

Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Fin sensommarkväll

För en gångs skull låg vinden för det mesta rakt i banan.
Och det blev 18 starter för de 6 piloter som kom med bra releasehöjder.
Ett fint facit.

Hösten närmar sej med mörkare kvällar, så det är kanske osäkert om det blir fler torsdagskvällar med flygning i år.

Håll koll på klubbsidan och mailen. Flygning o andra aktiviteter annonseras ju där.

Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Torsdagsflygningar

Hej skärmflygarvänner,

Senaste torsdagen (7/8) blev en trevlig kväll. 6 piloter flög 2 gånger var. Lite snedvind i början, men fint på slutet. Vinschen funkade utmärkt.

Nu kör vi vidare. Torsdag 14/8 kommer jag att vara på fältet från ca 17. Om vädret tillåter och det finns behörig startledare så flyger vi.

Torsdag 21/8 kallar vi till kombinerat styrelse- och medlemsmöte så som vi haft tidigare. Alla som vill är välkomna och mötet är mycket informellt.

Jag siktar på möte med grill vid 19 ca. Om förutsättningar finns så kan vi nog hinna några drag innan dess. Tag med egen mat/dryck om du vill.

Välkomna
Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2014-08-10

Flygning torsdagar under sommaren

Hej i skärmflygklubben,

För att förhoppningsvis höja flygfrekvensen kommer jag att vara på fältet på torsdagskvällar under sommaren, oavsett väder. Inte varje vecka, men när jag kan.

Jag annonserar på tisdagen om jag kommer att närvara.

Kanske sitter jag ensam, kanske kommer fler så det blir flyg. Jag åtar mej alltså inte att kolla att det finns startledare m.m. bara att jag själv är där och kan agera vinschoperatör.

Den som vill får gärna fråga efter andras närvaro (speciellt startledare)

Så...

Torsdag 10 juli från ca 17 är jag på fältet. Vi får se om det blir fler.

Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Säsongens aktiviteter

Hej i skärmflygklubben,

Vid vårt senaste styrelsemötet diskuterades bl.a. den kanske viktigaste frågan, hur ska medlemmarna aktiveras. Det är ju ett klassiskt problem i alla föreningar, och det enda sättet att få medlemmar att trivas och att få nya medlemmar är en bra verksamhet. Ofta uppfattas det som bara styrelsens ansvar, men en förening blir vad medlemmarna gör den till. Så du är mycket välkommen med idéer.

Några saker är i vart fall på gång.....

Motorflygsektion
När skärmflygintresserade hör av sej så visar det sej inte sällan (faktiskt för det mesta som jag känner det) att man egentligen siktar på motorskärmflyg. Och en inte så liten andel av medlemmar är mer eller mindre motorinriktade.

I klubben bildar vi därför en (informell) motorflygsektion. Uppdraget är helt enkelt att hålla kontakt med nya intresserade och att kanske ordna aktiviteter för motorskärmar.

Vinschkvällar
Hittills har vi sagt att det är vinschning alla torsdagskvällar. Tyvärr tenderar det att bli så allmänt så det inte blir av alls. Vi kommer istället att satsa på vissa torsdagar men att det då verkligen blir en aktivitet om det är flygbart, och kanske bara grillning om det inte går att flyga. Min tanke är att en medlem (i styrelsen eller ej) får ta varsin torsdag på sitt ansvar. Att gå ut med kallelse, kolla bemanning, kolla väder, förbereda o.s.v.

Tidigare medlemmar
Vi ska gå ut med mail till tidigare medlemmar. Vem vet, det kanske är någon som kan komma tillbaka? Ofta har man ju grejorna kvar i garderoben.

Tandemutbildning
Klubben har sedan flera år en egen tandemskärm som har använts mycket lite eftersom vi inte har någon tandempilot förutom Thomas Morsing.
Vi har nu kommet överens med Thomas att utbilda tre medlemmar till tandempiloter.
När det blir av så hoppas vi kunna köra intensivt, och därför behövs flera medlemmar som hjälper till med servicen. Vi återkommer om det. Det kan bli med ganska kort varsel för att passa på bra väder.

Bogserförarutbildare
Thomas kommer att utbilda en medem som får fomell rätt att utbilda nya vinschförare.

Infopaket
Vi ska ta fram ett informationspaket för alla som flyger i Söderköping. Med lokala regler, kontaktuppgifter, luftrumsregler och gränser m.m.

Gatuprataren
Vi har beställt bilder att sätta i gatuprataren att användas vid folksamlingar (marknadsaftnar m.m.) Beachflaggor finns sedan tidigare.

Johan Bagge

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Möte och ev flyg 22 maj

Mer information i kalendern.

Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2014-05-17

Nödskärmspackning 25 maj

Mer information i kalendern.

Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2014-05-17

Rädda Draklanda!?

Vill du visa ditt intresse för att bevara Draklanda i Åre - landningsplatsen för ett av landets mest kända friflygställen?

Bidra i så fall genom att skriva under här: http://www.skrivunder.com/skydda_draklanda

Utförligare bakgrund står att läsa här http://flygare.nu/skydda-draklanda/

Av Markus B. :: Artikel ändrad 2014-01-15

Licensförnyelse och medlemsavgift 2014

Dags att betala licens och medlemsavgift.

Det går till på samma sätt som tidigare, d.v.s. du loggar flygtid på förbundets sida och betalar både lokala avgifter, förbundsavgift och försäkring till klubben.

Förbundet håller på att införa ett system där man förnyar licensen via deras webbshop, men styrelsen i vår klubb har valt att avvakta något med det eftersom vår ekonomi är sammanlänkad med FK SPINN. Vi får se hur det blir nästa årsskifte.

Lokala avgifterna består av medlemsavgift i NSFK, medlemsavgift i FK SPINN och fältavgift (d.v.s. del av arrendet för fältet) är oförändrad 850 kr.

Till detta kommer förbundsavgift och försäkring. Vilken nivå väljer du själv enlig nedan.

Totalkostnad för singelpilot med BAS . . .. 1100 kr 850 kr = 1950 kr
Totalkostnad för singelpilot med MEDI . . . 1500 kr 850 kr = 2350 kr
Totalkostnad för singelpilot med MAXIMAL .. 2200 kr 850 = 3050 kr
Tandempiloter kan bara välja MEDI eller MAXIMAL, men tandemtillägget är slopat.

Betalning sker till Plusgiro 416 01 23-8

Läs mer om villkoren m.m.här
Licensinfo hos SSFF

När du har betalat, var god maila till mej eftersom meddelanden mellan bankkonton är osäker

Styrelsen vill påminna om att den lokala medlemsavgiften gäller kalenderårsvis. Så om du vill vara medlem ska du inte vänta till flygsäsongen startar. Om du däremot vill avvakta med förbundsavgiften går det bra, men meddela mej i så fall så jag vet. Du kan då senare komplettera med förbundsavgiften.

Och kom ihåg att det inte räcker med att ha betalat för att få flyga. Du ska ha fått brickan.

Kallelse till klubbens årsmöte kommer inom kort. Vi har gått över till kalenderår som räkenskapsår, och det medför att vårt årsmöte blir i början av nya året och inte, som tidigare, i slutet.

Efter dessa små pekpinnar önskar kassören god medlemstillströmnnig, aktivitet och mycket flygande 2014.

Johan Bagge
johan@bagge.se

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Motorister, flyg i kväll 29/8

Ser ut att bli fint väder i kväll.
Häng på motorn å kom å flyg
Ses vid 6-snåret på fältet

Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Fin vinschdag

Idag, 4 augusti, var det premiär för mej att köra nygamla vinschen. Och jag måste säga att den blivit fantastiskt bra.

Det var termiskt och kyttigt och periodvis rätt skarp vind. Men vinschautomatiken klarade det med glans. Man hade aldrig hunnit parera rycken i linan men den mauella gasen som var tidigare. För att undvika linbrott hade man då fått dra betydligt mindre med lägre releasehöjd.

Och några (råkade?) faktiskt hitta termik och var uppe och nosade på TMA-taket.

22 drag blev det. Bäst i år ?

Johan

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Motorskärmsflygare!

Hej i skärmflygklubben,

Jag har fått styrelsens uppdrag att pejla motorskärmsläget i klubben (jag gillar inte den där eländiga benämningen paramotor. Det heter enligt föreskrifterna motorskärm).

Några medlemmar flyger aktivt, en del har grejor men utan att flyga och en del är på väg in.

Jag vill gärna få lite info om detta. Hur aktiveras de aktiva och hjälper vi nya. Känner ni ytterligare piloter i trakten som håller på ? Vet ni nån´ som är intresserad av att börja som behöver pushning (obs svengelska)

Ska vi ordna gemensam aktivitet ? Flyger du ? Vad har du för grejor ? Licens ?

Så maila gärna läget till mej eller till alla.

Själv flyger jag med och utan hjul (mest med, springa i nollvind du vet) och skrapar ihop tid så jag blir PM2. 20 timmar till så är det klart.

Johan Bagge

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Norrköpings skärmflygklubb goes Kåseberga!

Svesse dök upp hos mej strax efter 06.00 och efter ett par felkörningar och telefonsamtal kunde vi snart rulla iväg mot Kåseberga.

Väl framme och stressade för att inte missa några potentiella flyg, vilket snart visade sej onödigt, kunde vi lämpa av våra prylar i stugan vi hyrt.

Stugan låg belägen precis nedanför hanget med endast en (mödosam) backe att streta sej uppför. De som inte hade nödskärmen monterad hade ett lättare resa!

Torsdagen bjöd på ett par svängar på hanget för undertecknad innan första bombningen var ett faktum. Inte så mycket mer flygande denna dag förutom i skolbacken som de flesta hade kul i. En del fick hanga riktigt mycket här under resan.

Fredagen tyckte någon i gruppen var en bra dag för årets första bad! Empiriska tester visar att det krävs en del jobb för att torka utrustningen om man vill ha med sej den i vattnet!

Som tur är finns det bara två typer av skärmflygare, de som har vattenlandat och de som kommer att vattenlanda! Eller ska man kanske säga, vi som har gjort det och ni som kommer att göra det :-)

Lördagen bjöd på dramatik när vädret under en kort period på morgonkvisten visade sej vara flygbart. Alla fick flyga och det märktes direkt på humöret hos deltagarna.

Söndagen, ja vad ska man säga. Vi åkte hem.

För att summera resan så fick vi flyga men de flesta hade velat haft mer! Alla fick trots allt flyga, Mannerlöf och Ström fick sina hangbehörigheter och vi åt och drack gott!

2013-05-09 13.52.28.jpg
Modellflyg var roligt att kika på
2013-05-09 13.52.51.jpg
2013-05-09 16.51.33.jpg
Det var inte bara kaffe som dracks!
2013-05-10 20.33.43.jpg
Niclas Ström kvällshangar
2013-05-11 14.49.39.jpg
Ibland blir Jerry trött
2013-05-10 16.38.20.jpg
Mannerlöf in action
Av Okänd . :: Artikel ändrad 2016-01-28

Årsmötet 10 mars

Den 10 mars kl 14 på "Sports" i Söderköping

Vi möts kl 14. Vid 15 ca serveras mat. Klubben ger ett matbidrag på 100 kr till alla närvarande medlemmar.

Har du bilder, film m.m. att visa så plocka med.

Och så behöver vi några bilder till nya gatuprataren. Behöver inte vara i full storlek (50 x 70 cm) men motiven ska vara lämpliga att visa för presumtiva intressenter. Valda bilder premieras med någon form av belöning.

Och naturligtvis ska du plocka med frågor och ideer om verksamheten. Mötena brukar inte vara så formella, utan mer inriktade på det vi håller på med.

Om du har någon bekant, skärmflygintresserad, så är han/hon välkommen att hänga med.

Johan Bagge
Kassör

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Kortrapport från Danmark!

[Uppdaterat med bild 2013-02-07 //Webmaster]

Hej på er!

Nu är samtliga deltagare hemma i gott skick från Toftum Bjerge!

svesse_danmark.jpg
Svesse redo, Jimmy högt och Markus lågt.

Avresa från Sverige på torsdagen, ankomst sen torsdagkväll till Toftum. Väderprognosen såg dyster ut inför fredagen men vissa förhoppningar fanns.

Rumsdelning avhandlades och jag själv och Svesse lyckades knipa en ohyggligt högljudd våningssäng. Faktiskt så illa att man vaknade av att man vände sej i sömnen. Då väckte man även sin rumskamrat och antagligen de övriga i rummen bredvid.

Fredagen blev mestadels åka och titta på de närliggande hang som fanns för olika vindriktningar. Ett av dem var terraserat och särskilt spännande. Dimma och regn och felaktiga vindriktningar gjorde att fredagen försvann helt.

Lördag blev en kanondag. Vi åt frukost och begav oss 200 meter bort från huset bort till det lokala hanget. Dagen började med nerflyg för de flesta. Man blir varm och go av att gå uppför hangen i alla fall. Därefter kom vinden igång och de flesta av oss fick chansen att hanga tills vi frös i första omgången. Efter det dog vinden ut och vi tog lunch!

Efter lunch kom vinden igång igen och vi fick en runda på hanget igen och slutligen några nerflyg.

Söndagen bjöd på dåligt väder igen och vi packade ihop för tidig avfärd istället.

Summa sumarum blev resan lyckad. De flesta fick mersmak och chans att bättra på sitt flygtrim tidigt på säsongen!

Dåligt med bilder från min sida men Jonas tog lite kort i alla fall!

mvh Jimmy

Av Okänd . :: Artikel ändrad 2017-08-31

SSFF instruktörseminarie - resumee

Finns att läsa på sidan Medlem (kräver inloggning).

Av Markus B. :: Artikel ändrad 2012-11-27

Medlemskväll

Hej!

Norrköpings skärmflygklubb bjuder in till klubbkväll på Black Lion med mat och dryck:
Vi träffas vid Black Lion kl 18.30 tisdag den 4:e december. Vi får lära oss mer om olika whiskeysorter och därefter äter vi gemensam middag.

Whiskyprovning

Detta är kursen där vi provar och pratar om dom olika regionerna som finns i scottland och som framställer single malt. Den första delen är teoretiskt där er proffsige whiskyprovare förklarar framställningen av whisky och regionernas inverkan och varför dom påverkar whiskyn. I den andra delen så smakar så smakar vi på 5 st sorter från dom 5 regionerna Highland, Lowland, Speyside, Islay och Cambeltown. Provningen tar ca 1,5 timme.

Meny

Meny hittar du under http://www.blacklion.se/mat/

Observera att vi behöver bli minst 8 personer för att provningen ska bli av. Blir vi färre nöjer vi oss med middag! Whiskeyprovningen kostar 350:- / person vilket vi själva står för!

Anmälan senast 26/11 till:
Jimmy
jimjo825gmail.com
076-1415228

Av Okänd . :: Artikel ändrad 2017-08-31

Kallelse årsmöte FK SPINN

Eftersom vi alla i skärmflygklubben även är medlemmar i FK SPINN så är vi välkomna till årsmöte enligt nedan.
Vårt eget årsmöte kommer att bli i januari/februari

FK SPINN
Tid: torsdagen den 6 december 19:00 på Himmelstalundsgymnasiet

Skolområdet är stort och vi ska inte vara i själva skolhuset. Djurhuset ligger på Vattenverksvägen. Gratis parkeringar finns. Kör således inte ner till mässhallarna och Stadium Arena utan tag höger vid T-korset när du kommer fram till det höga nätet som omringar skolområdet. Där till höger ser du en byggnad med texten ”Himmelstalundsgymnasiet” på gaveln. Det är djurhuset.

Samling utanför 1900. Kommer du senare v.g. ring Roland på 070-5289777.

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Klubbresa Spanien - resume

För andra året i rad åkte klubben till Spanien för att flyga. Här är en lite resume.

P9240803.JPG
Starten på Padul.
P9240767.JPG
Olle över utfall.
Padul_start
Starten på Padul. Tog man fart med (stackars) bilarna kom man upp direkt på starten :) Lite stenigt är det allt i dessa trakter.
Padul_Jonas
Jonas startar på Padul.
Padul_flyger
Jonas flyger! Padul.
P9240782.JPG
Johan startar från Padul.
P9240794.JPG
Jerry ovanför Padul.
P9240814.JPG
Per och Bert kollar loggen. Padul.
P9280859.JPG
Vi som var med (förutom jag själv som tog fotot).

Totalt 9 medlemmar var med på resan däribland Thomas som fungerade som instruktör och guide. De flesta av oss flög från Arlanda och anlände till Malaga under lördag kväll. Dessvärre saknades Bert skärm. Så efter att ha anmält detta till SAS blev nästa steg att ta oss till Motril. Thomas mötte oss på flygplatsen och efter en bra stund kunde vi också få ut en hyrbil. Lite strul där också eftersom Antonio råkat boka fel vecka. Ingen större fara skedd dock eftersom vi också hade två andra bilar med ganska gott om utrymme.

Så, slutligen närmade vi oss Motril. Tack och lov med Thomas som guide för annars hade vi spenderat ett par timmar till innan vi hittat fram till vårt boende. Vänster vid fabriken, höger bakom hörnet, raktfram förbi växthuset och lilla hunden, höger vid skylten upp genom tunneln osv osv. Phu.

På en sluttning låg vårt boende bestående av flera etage med olika lägenheter, poler, små tärdgårdar och uteplatser. Lite udda men klart trivsamt ställe. Gemensam frukost i ett större rum. Värden verkade van vid skandinaver eftersom dom fyllt halva kylskåpet med små Yoplait-youghurt - något som dom själva förmodligen äter högst en av per gång. Det går dock åt lite fler om man ska få ihop en tallrik :)

Flygningen då? Efter att ha rekat landningar, en ordinarie på stranden och två alternativlandningar, blev första starten Loma del Gato. Dit tog man sig på små slingriga och ibland branta (på riktigt alltså) vägar. Hyffsat fin bergsstart. Nollvind gav dock lite extra krydda åt starterna.

Nästa flyg gjorde på La Herradura. Ett kusthang med riktigt bra lyft. Flera fick riktigt långa flyg här. Och landningsöl? Ja naturligtvis!

Under måndagen åkte vi till Padul. Ett ställe exklusivt för ParapenteTropical:s gäster. Inte så högt men väldigt fint ställe. Efter en stund kom termiken igång och det gick att ta sig en bra bit upp. Trevligt flygställe.

Nästa anhalt och boende var Alfacar som ligger lite längre in i landet. Därifrån åkte vi till Cenes. Fint ställe med lite högre fallhöjd och stor start. Här fick flera uppleva rejäl termik. Fram på dagen blev termiken väl stark och efter att alla landat provade vi åter Padul men tyvärr var inte vinden den rätta.

Under onsdagen började vädret bli lynnigt. Endast Johan tog på sig winddummy-tröjan och gjorde resans enda start från Alfacar. Skärmprassel gjorde att vi andra packade reverserade uppackningen av skärmarna.

Efterföljande dagar var det dock regn och rusk för hela slanten. Efter 2 månader av total torka tyckte vädergudarna det vore lämpligt att släppa ut sisådär halva årsnederbörden på kort tid. Tydligen flöt bilar omkring i närliggande byar/städer. Tid för lite alternativa aktiviter alltås. Besök i Alhambra. Också besök i gigantisk grotta i Nerja. Och inte minst gott om tid för teori för de som valde att komma vidare bland licensgrader.

Så nu är man sugen på ytterligare klubbresor!

Av Markus B. :: Artikel ändrad 2012-10-10

Lyckad vinschpremiär

I söndags (20 maj) var det en stor dag i klubben för den ombyggda vinschen provades med höjdflyg.

Och allt tycks fungera nästan bättre än vi vågat hoppas.

I likhet med järnvägsbrokonstruktörer i USA som får stå under bron när första tåget far över så var det Markus som var premiärförsökskanin. Nåja, chefsutprovare Jerry hade gjort ett ytterst noggrant och seriöst program som omfattat flera dagars mätande och dragande av bilar, mopeder och markbundna piloter så det första höjdflyget var inte så nervpirrande.

Principen är alltså att motorn går med konstant varv och hydraulpumpen och ventilen ser till att draget i linan är precis jämt. Minsta variation i lindraget får pumpen att snurra fortare eller långsammare för att jämna ut draget.

Resultatet ger vinschningar som är mycket jämna och behagliga och minierar risken för linbrott. Rimligen är det även skonsammare för linan.

Vädret i söndags eftermiddag var perfekt med några meters vind i banan. Det var lite kyttigt en bit upp och man såg tydligt hur pumpen hela tiden jobbade så att trumman ändrade hastighet för att parera varierande drag. Tidigare fick vinschoperatören göra det med handgasen, men det är omöjlig att hinna med.

Flera medlemmar har gjort ett strålande jobb med ombyggnaden, men kärntruppen har bestått av Lasse och Jerry som har lagt ner massor av timmar på ombyggnaden, Nicklas M som har tillverkat tank, adapter, och andra metalltillbehör med jättefint och proffsigt resultat. Och Markus som har gjort hyudraulberäkningarna och skaffat pump, ventil m.m.

Av Johan B. :: Artikel ändrad 2016-01-28

Hemsidan - lite statistik

Eftersom jag är Webmaster för klubbens hemsida händer det någon gång emellanåt att jag tittar på besöksstatistik för vår webplats. Vissa saker är faktiskt lite intressant.

Lite tillbakablick. Jag tror att klubben haft en hemsida sedan år 2000. Mycket har hänt sedan dess. Från början kundes saker bara läggas helt manuellt genom att ladda upp filer till en ftp-server. Några år senare tror jag första databasbaserade varianten kom. Ytterligare några år senare utvecklades det vidare och numera kan alla medlemmar göra inlägg om dom vill. (Mer eller mindre enkelt i alla fall ;-)

Men till vilken nytta är vår hemsida? Faktiskt verkar den vara hyffsat välbesökt. Nu är det inte helt lätt att tolka den statistik som kan fås. Men man kan i all fall få en uppfattning. Och man kan se trender.

monthly_usage.png
Besöksstatistik 2011-2012. Alla stalpar är genomsnitt per dag. Många av träffarna är sannolikt sökrobotar och andra ovidkommande besök. Men även om 20% av besöken är "riktiga" så är det inte så tokigt ändå.

Till exempel brukar de mest välbesökta månaderna vara mars, april och maj. Samma period som de flesta svenska piloter går ur ide alltså. Antagligen är det också en hel del ickepiloter som läser, vilket ju är extra glädjande. Många besök har nämligen "Så funkar det" sidorna om friflyg och motorflyg samt länksidan. Sidan Aktuellt, som detta inlägg ju skrivs på, är nog mest välbesökt vilket väl hänger ihop med att den också uppdateras oftast.

Hur som haver. Vår hemsida används. Därför är det förståss bra om den innehåller bra och uppdaterad information. Hittar du något knasigt så eposta gärna Webmaster så försöker jag fixa det. Innehåll är lätt att korrigera, funktioner tar lite längre tid.

Blev lite förvånad över hur välbesökt sidorna om friflyg och motorflyg verkar vara så kanske lämpligt se hur gammal info som ligger där. Hade nästan glömt att dom sidorna fanns.

Flyg högt och långt, vi ses i luften!

Mvh
Webmaster Markus

Ps.

  1. För er som undrar över hur mycket man egentligen ser. Statistiken som kan fås fram är 100% anonym. Det är omöjligt att härleda till någon person.
  2. Ett fåtal besökare använder Internet Explorer 6 eller 7. Ett tips till er - prova att uppdatera till verision 8 eller 9. De tidigare varianterna åsamkar härdsmälta hos Webmaster vid design av hemsidan ;-)

Ds.